SALLY ROONEY

Knjiga koju se željno iščekuje: Autorica 'Normalnih ljudi', globalnog hita koji je oduševio i domaće čitatelje, uskoro izdaje novi roman

19.01.2021 u 14:07

Bionic
Reading

Autorica dva velika svjetska hita, 'Razgovora s prijateljima' i 'Normalnih ljudi', koje je u Hrvatskoj objavila Fraktura, Sally Rooney uskoro izdaje novu knjigu

Novi, treći roman 29-godišnje irske autorice i književne hitmejkerice Sally Rooney pod nazivom 'Beautiful World, Where Are You' svakako je jedna od najiščekivanijih knjiga 2021. Izlazi u rujnu, u izdanju Farrar, Straus & Girouxa, a radnja je smještena u Dublin i prati živote dviju žena u dvadesetima, spisateljice Alice i njezine najbolje prijateljice Eileen.

Iako je Rooney, nakon velikog uspjeha romana 'Razgovori s prijateljima' i 'Normalni ljudi', govorila kako je možda jedna od onih ljudi koji napišu dvije knjige u svojim dvadesetima i poslije toga više nikad ništa, s izdavačem je potpisala ugovor za još jednu, uz 'Beautiful World', ali o njoj zasad nema nikakvih informacija.

Prvijenac 'Razgovori s prijateljima' Rooney je izdala 2017., kad je imala 26 godina. Glavna junakinja Frances trezvena je, mračno pronicljiva mlada žena koja studira u Dublinu i ima snažnu želju postati spisateljica. Njezina je prijateljica prelijepa Bobbi, beskrajno opsjednuta samom sobom. Jedne večeri, na pjesničkoj večeri u gradu, njih dvije upoznaju slavnu, petnaestak godina stariju fotografkinju i dok ih ona postupno uvlači u svoj svijet, Frances nevoljko shvaća da su je se dojmili njezina profinjena kuća i njezin zgodni suprug Nick. No premda se Francesin i Nickov flert isprva doima zabavno, s vremenom počinje ustupati mjesto čudnoj, a potom i bolnoj intimnosti.

Kod nas je 'Razgovore s prijateljima' objavila Fraktura u ožujku 2020. u prijevodu Patricije Horvat te je, kao i u svijetu, Rooney oduševila čitatelje, pokazavši zašto ju prati glas 'prve velike spisateljice u generaciji milenijalaca'.

'Napisan s briljantnom preciznošću, protkan pametnim humorom, roman 'Razgovori s prijateljima' odiše sviješću o zadovoljstvima i opasnostima koje nosi mladost te o granicama ženskog prijateljstva koje je teško uredno povući. Sally Rooney ovim je romanom postala globalna zvijezda. 'Razgovori s prijateljima' po mnogočemu imaju kultni status među čitateljicama i čitateljima jer oni su manifest ne samo jedne generacije, već i jednog vremena', rekli su iz Frakture o njenom prvom romanu.

Drugi njen naslov, koji već ima kultni status, roman 'Normalni ljudi', koji je prošle godine dobio i hvaljenu televizijsku verziju, izvorno je objavljen 2018., a kod nas, ponovno kod Frakture i u prijevodu Patricije Horvat, u listopadu 2020.

'Sjajno napisani, 'Normalni ljudi' obuzimaju vas i očaravaju – baš kao i prethodni roman Sally Rooney 'Razgovori s prijateljima', ovo je knjiga koju je teško ispustiti iz ruke prije nego što je pročitate od korica do korica', ocijenili su iz Frakture.

'Normalni ljudi' govore o Connellu i Marianne, dvoje mladih koji se zaljube u srednjoj školi, a knjiga prati produbljivanje njihovog odnosa, propitujući može li i hoće li povezanost koju su stvorili izdržati odrastanje, selidbe, izdaje, 'normalne' ljubavne veze, nevidljive ožiljke duše, sadizam, razlike u porijeklu i obiteljski pritisak.

Dijelom potpomognut uspjehom serije, roman 'Normalni ljudi' u Hrvatskoj je privukao različite ljude, kažu iz Frakture, što i nije neobično s obzirom na žive i stvarne likove i nepogrešivu suvremenost, a opet univerzalnu, bezvremensku kvalitetu.

'Zavoljeli su je roditelji i njihova djeca, ovi prvi zato što su iz nje doznali kako žive, o čemu razmišljaju i brinu se današnji dvadeset i nešto godišnjaci, a ovi drugi zato što imaju osjećaj da je knjigu pisao netko tko se ne naviruje u njihov svijet, nego ga živi jednako kao i oni sami. 'Normalni ljudi' postali su najdraža knjiga onima koji vole ljubavne priče jer ona to, u osnovi, i jest, ali svojom je doživljavaju i oni koji od književnosti traže nešto više jer njezin snažan feministički pečat i kritička razmatranja novca, slave, klasnih odnosa, uspjeha i kapitalizma itekako prizivaju čitanje na više razina od pukog praćenja fabule. Kao i njezin prvi roman 'Razgovori s prijateljima', i 'Normalni ljudi' knjiga su za svakoga, knjiga uz koju ćemo lakše shvatiti 21. stoljeće', kažu iz Frakture.

Među poznatim domaćim obožavateljima 'Normalnih ljudi' je glumica Nina Violić, poručivši da ju je pročitala u dahu. 'Podsjetila me na film Jima Jarmuscha 'Samo ljubavnici preživljavaju', koji obožavam i uvijek ga iznova mogu gledati po tko zna koji put. Connell i Marianne, to dvoje luzera ili sretnika, iz kojeg god ugla da ih promatramo, nemaju vrijeme jer su stvorili bliskost od koje ne mogu odustati, premda odustaju na svakoj stranici i ti se nekako čitajući ih boriš za tu ljubav s njima. Sally Rooney je totalna frajerica! Toliko je intimno izravna da je osjećaš duboko u trbuhu dok je čitaš', poručila je Violić.

Izgleda da su "Normalni ljudi" omiljeni među glumcima 😊 Svoje oduševljenje knjigom podijelila je i Nina Violić: "...

Posted by Fraktura - najbolja literatura on Monday, December 7, 2020

Sveučilišna profesorica, spisateljica i feministkinja Maša Grdešić već je pisala o Sally Rooney u svojoj knjizi 'Zamke pristojnosti', a sada je, uz novo čitanje 'Normalnih ljudi', priznala da su ona i prijateljice opsjednute romanima autorice.

'U isto vrijeme želimo ih ljubomorno sačuvati samo za sebe i podijeliti svoju ljubav sa svima koji žele slušati. No teško je govoriti o onome što jako voliš, pogotovo kada te s druge strane dočekuje kritika: trivijalno, prejednostavno, ljubić, književnost za mlade… Samo znam da nisam nijednom pogledala na mobitel dok sam ih čitala, čvrsto držeći korice, s vatrom u želucu, tonući sve dublje u kauč. Rooney je iznimno nadarena za istraživanje jaza između izgovorenog i prešućenog, za sitne pomake u razgovoru koji dovode do bolnog nerazumijevanja između likova. Raznolike intimne veze među mladima prikazane su pomno i bespoštedno, a individualna nesigurnost njezinih likova redovito proizlazi iz širih, kolektivnih pitanja. Iako smo skloni djela autorica čitati kroz prizmu privatnog, romani Sally Rooney suptilno se bave ljubavlju i prijateljstvom u okviru suvremenog kapitalizma, koji nam je poznat kao zrak koji udišemo, no bez tog ekonomskog i političkog konteksta ne bi bilo nijednog odnosa među likovima, nijedne napetosti ni sukoba u njezinim romanima', ocijenila je Grdešić.

Maša Grdešić je već pisala o Sally Rooney u svojoj knjizi "Zamke pristojnosti", a sada je, uz novo čitanje "Normalnih...

Posted by Fraktura - najbolja literatura on Saturday, December 5, 2020