DIZAJNERSKI PROJEKT

Knjiga koja se čita udvoje

14.04.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Projekt dizajnerice Rafaele Dražić 'Knjiga za dvoje', predstavljen u zagrebačkoj galeriji Prozori, postavlja pitanje je li čitanje moguće kao kolektivna avantura

Pitanje 'Što se još može dizajnirati?' jedno je od onih stalnih mjesta suvremenog dizajna koja se redovito ponavljaju u okviru raznih izložbi i manifestacija. Velika prošlogodišnja izložba 'Warsaw under construction', koju je organizirao tamošnji Muzej suvremene umjetnosti, nije bila iznimka te se dotično pitanje postavilo svim pozvanim dizajnerima.

Među odgovorima na to nezaobilazno pitanje današnjice našlo se i zanimljivo rješenje hrvatske dizajnerice Rafaele Dražić koja boravi u Varšavi na doktorskim studijima iz dizajna. Dizajnerica je predložila projekt 'Knjige za dvoje' koji se premijerno predstavlja hrvatskoj publici na izložbi u galeriji Prozori, u trajanju do 29. travnja.

Projekt Book for Two zamišljen je kao knjiga koja zahtijeva dva aktivna sudionika što dijele čin čitanja. Čitanje je u svom klasičnom obliku intimni čin par excellence, samotan i odijeljen od vanjskog svijeta. Dizajnerica u svom projektu predlaže drugačiju, interakivnu platformu koja na izvjesni način kombinira klasični model sa suvremenim, hipertekstualnim čitanjem. Iskustvo 'čitanja udvoje' postavlja tako niz zanimljivih pitanja – je li moguće pratiti tuđi ritam i okretanje stranica? Je li moguće izbjeći zagledavanje u tuđe 'čitanje'? Te, u konačnici, može li čitanje postati kolektivni čin?

Prema riječima dizajnerice, ovo je tek prva knjiga u seriji, a donosi tekst poljskog pisca i teoretičara Marcina Gokielia 'Priča o tijelima, dušama i strojevima', popraćen ilustracijama. Nakon toga uslijedit će dvije publikacije različitog sadržaja: jedna stručna, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Varšavi, i druga pedagoškog karaktera za djecu školskog uzrasta.

Rafaela Dražić je dizajnerica vizualnih komunikacija koja uglavnom radi u područjima kulture i nevladinih udruga. Dio svoje profesionalne karijere provela je u studiju dizajnera Johnathana Barnbrooka u Londonu, dok je hrvatska javnost možda najbolje pamti po prošlogodišnjem projektu 7 nula, u kojem se dokumentiraju ulične intervencije na temu splitskog gradonačelnika Željka Keruma.