klasici velikog autora

'Klub boraca' otvara retrospektivu Davida Finchera u Tuškancu

18.01.2022 u 12:30

Bionic
Reading

U sklopu retrospektive filmskog autora do 26. siječnja prikazat će se, između ostalih, filmovi 'Sedam', 'Zodijak', 'Igra', 'Nestala', 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' i 'Mank'

Velikim filmskim hitom 'Klub boraca' u srijedu, 19. siječnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac otvara se retrospektiva američkog redatelja i producenta Davida Finchera s deset njegovih najvažnijih filmova.

Do 26. siječnja prikazat će se, između ostalih, film 'Sedam', 'Zodijak', 'Igra', 'Nestala', 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' i 'Mank'.

Izvor: Društvene mreže

David Fincher filmaš je koji je danas gotovo podjednako utjecajan i kao producent serija 'Kuća od karata', 'Mindhunter', 'Ljubav, smrt i roboti'.

'Tijekom protekla tri desetljeća iskazao je afinitet prema dvjema, odnosno posredno trima tematskim preokupacijama: osim kao redatelj koji će ambiciozno, ali promišljeno i pametno posegnuti za zahtjevnim književnim predlošcima, Fincher se profilirao i kao autor posvećen prikazu ljudske patologije i njezine destruktivnosti, pa i autodestruktivnosti', napominje se u najavi.

Iz kina Tuškanac kažu da se Fincher u svom radu bavi osobitim pojedincima, društveno je kritičan, sklon adaptacijama intrigantnih i provokativnih literarnih predložaka, ima afinitet prema ironiji, a obilježava ga i 'iznimna vizualna kultiviranost i promišljenost u komponiranju minuciozno režiranih i zrelo artikuliranih cjelina'.

Dodaju kako je zaokupljen egzistencijalnim tjeskobama apartnih pojedinaca, a njegovi filmovi daju slojevito psihološko nijansiranje 'jasnim etičkim predznacima obilježenih protagonista suočenih s nepobjedivim zlom, bilo u sebi ili u društvu oko sebe".

Film 'Klub boraca' (1999), ekranizaciju debitantskog romana Chucka Palahniuka koja je gotovo preko noći, jednako kao i književni predložak, zadobila kultni status, iz 'Tuškanca' opisuju 'tjeskobnim, vizualno fascinantnim, intelektualno izazovnim, precizno režiranim i besprijekorno odglumljenim remek-djelom.'

'Fincher je izuzetno intrigantan roman gotovo trendovske tematike pretvorio u iznimno slojevitu psihološku triler dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija', ističu.

Najnoviji Fincherov film donosi prikaz klasičnog Hollywooda

U programu je i Fincherov najnoviji film, biografska humorna drama 'Mank' (2020) koja kroz priču fokusiranu na pisanje scenarija za 'Građanina Kanea', donosi prikaz klasičnog Hollywooda i njegova studijskog sustava 1930-ih godina prošlog stoljeća.

Herman J. Mankiewicz je naslovni protagonist tog 'ljubavnog pisma klasičnom Hollywoodu'. On je 'odbačeni ljubavnik', onaj koji zna sve mane i svjestan je sve truleži Hollywooda, ali ipak ne može zamisliti bilo koji drugi posao niti neki drugi milje u kojem bi radio i živio.

U petak slijedi psihološka triler-drama 'Sedam' (1995), jedan od najvažnijih i najuspjelijih trilera 1990-ih, izuzetno 'tjeskobno, mračno, naglašeno mizantropsko, dojmljivo atmosferično i vrlo raspoloženo glumljeno ostvarenje u kojemu je maestralnu ulogu odigrao Morgan Freeman, a i Brad Pitt.'

Izvor: Društvene mreže

'Fincher je zadržao kreativni nadzor nad svim aspektima rada na projektu pa je i završetak filma izmijenjen na njegovo inzistiranje, stvorivši na kraju antologijsko remek-djelo', ističe se u najavi.

Prikazat će se i jedan od najpodcjenjenijih naslova u autorovu dosadašnjem opusu, psihološki triler 'Igra' (1997) - još jedan predstavnik svojevrsnog mini-trenda iz 1990-ih, filmova koji su se poigravali motivom prave i simulirane stvarnosti.

Fincher je taj film opisao kao 'film o filmovima', a u njemu glumi Michael Douglas, ostvarivši jednu od najmarkantnijih uloga u karijeri.

Izvor: Društvene mreže

Za subotu je najavljena projekcija nagrađivane krimi-drame 'Zodijak' (2007) o okrutnom serijskom ubojici koji je niz godina terorizirao područje San Francisca i Sjeverne Kalifornije, da bi se naposljetku prometnuo u najpoznatiji neriješeni slučaj u američkoj povijesti.

Odlične glumačke interpretacije cijelog postava predvođene su Jakeom Gyllenhaalom i Robertom Downeyjem Jr.-om.

Bit će tu i fantastična drama 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' (2008) o čovjeku koji obrnuto stari, odnosno rađa se s tijelom starca, a film je to koji 'kroz slojevitu, mudru i bajkovitu epsku priču o životu, ljubavi i ljudskosti jednog uistinu osobitog čovjeka prati američku povijest 20. stoljeća'.

'Imponiraju scenografska, ikonografska i kostimografska pedantnost kojima su kreirana razdoblja američke povijesti, kao i glumačke izvedbe Brada Pitta, Cate Blanchett, Tilde Swinton i Julije Ormond', napominje se u najavi.

U nastavku retrospektive idući tjedan će biti prikazana biografska drama 'Društvena mreža' (2010) o Marku Zuckerbergu i nastanku Facebooka, nagrađena Oscarima za scenarij, izvornu glazbu i montažu, Zlatnim globusima za najbolji film, redatelja i scenarij te nagradom BAFTA za scenarij i montažu.

Izvor: Društvene mreže

Isti dan u programu je znanstvenofantastični akcijski horor 'Alien 3' (1992), vrlo uspio treći nastavak poznatog serijala sa Sigourney Weaver koji je, podsjećaju iz 'Tuškanca', u vrijeme premijere nezasluženo podcijenjen, a prilično vješto je uspio spojiti stravu u svemiru iz prvog filma s uzbudljivom akcijom iz drugog filma.

Projekt je od samog početka produkcije bio suočen s brojnim problemima, a Fincher ga je napustio prije završetka montaže, ne želeći naknadno imati nikakve veze s filmom.

Još jedna od Fincherovih adaptacija je noirovski triler 'Nestala' (2014), snimljen prema bestseler-romanu Gillian Flynn koja je napisala i scenarij, u kojemu je pronašao motive koji ga i inače ponajviše intrigiraju, od odnosa stvarnosti i pričina, preko igara manipulacije i stjecanja društvene i političke moći.

Izvor: Društvene mreže

Retrospektivu Tuškanac zatvara u srijedu, 26. siječnja, politiziranom psihološkom triler-dramom 'Muškarci koji mrze žene' (2011), adaptiranom prema prvom nastavku megabestseler trilogije 'Milenij' Stiega Larssona, koji 'savršeno korespondira s Fincherovim autorskim habitusom i svjetonazorom.'