SURF ART

Klimtova razigranost i Schieleov direktni eroticizam

15.12.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Izložba 'Beč 1900 – Klimt, Schiele i njihova vremena' postavljena u Galeriji Beyeler u švicarskom Baselu oživljava zlatno doba austrijske prijestolnice kroz djela Gustava Klimta i Egona Schielea

Izložba donosi oko dvije stotine ulja na platnu i crteža, popraćenih namještajem, arhitektonskim modelima, fotografijama i odjevnim predmetima koji će posjetiteljima približiti zlatno doba Beča s kraja 19. i početkom 20. stoljeća kada je bio centar kulturnog života Europe.

Naglasak je stavljen na djela Gustava Klimta i Egona Schielea, za tu priliku posuđena iz velikih svjetskih zbirki. Među ostalim, u Fondaciji Beyeler može se pogledati Klimtova 'Judita', slika kojom je revolucionarizirao lik žene, biblijsku spasiteljicu prikazavši kao femme fatale.

Klimtovoj razigranosti suprotstavljena je Schieleova direktna erotičnost posebno vidljiva u djelima 'Majka i dijete' iz 1910. i 'Kardinal i časna sestra' iz 1912, djelo koje je u prošlosti izazvalo osudu brojnih vjernika.

Iako je naglasak stavljen na stvaralaštvo tih dvaju umjetnika, izložena su i rana djela Oskara Kokoschke, Richarda Gerstla i Arnolda Schoenberga. Online galeriju posjetite na internetskim stranicama.