BESPLATNA PROJEKCIJA

Klasik 'Divan život' blagdanski poklon kina Europa

19.12.2016 u 19:13

Bionic
Reading

'Divan život', film Franka Capre koji se godinama tradicionalno prikazuje u blagdansko vrijeme na televizijskim postajama diljem svijeta, ovaj će se Badnjak prikazati na velikom platnu - zagrebačko kino Europa posjetiteljima daruje besplatnu projekciju tog mnogima omiljenog božićnog filma

Filmski klasik snimljen prije točno sedamdeset godina u 'Europi' će se prikazati u subotu, 24. prosinca, u sklopu Kinolektire, programa kojim kino Europa spašava od zaborava odabrana ostvarenja iz filmske antologije.

U nezaboravnoj ulozi koju je često isticao kao najdražu, James Stewart tumači Georgea Baileyja, čovjeka koji zbog novčanih dugova više ne vidi smisao života i želi skočiti u rijeku, no u tome ga sprječava njegov anđeo čuvar Clarence kojemu bi njegov slučaj mogao pomoći u napredovanju i dobivanju krila.

Anđeo čuvar predočuje mu drugu verziju života - onoga koji bi se dogodio da se George nije ni rodio, pokazujući mu koliko je već samim svojim postojanjem napravio dobra ljudima u svojoj okolini. Poslijeratna priča o tome kako je život svakog čovjeka vrijedan bez obzira na sve smještena je u božićno vrijeme, poručujući kako stvari izgledaju drugačije kada se gledaju 'sa strane' te kako i najmanji postupci mogu imati velike posljedice.

'Film je to koji slavi život i snove običnih ljudi, onih koji su dali sve od sebe kako bi postupali ispravno. Na izuzetno emotivan i dirljiv, ali i duhovit način, 'Divan život' dokazuje da je mračna strana života nužna kako bismo vidjeli svjetlo te da je pad duha ponekad potreban kako bismo se iznova vinuli u visinu', ističe se u najavi kina Europa.

Iako se zbog visokih troškova snimanja u početku očekivalo da će film biti komercijalni promašaj, u konačnici je bio nominiran za Oscara u pet kategorija i uvršten je na brojne popise najboljih filmova ikad snimljenih.

Projekcija 'Divnog života' je besplatna, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni kina Europa od utorka, 20. prosinca. Jedna osoba može preuzeti najviše četiri ulaznice