FILMSKI MAGAZIN

Kinoteka pokrenula online časopis za ljubitelje filma

30.04.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka pokrenulo je, u iščekivanju ponovnog otvaranja kina, online filmski magazin 'Kino teka', s ciljem stvaranja prostora za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje o filmovima i ostalim umjetničkim temama

Magazin ima nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje će se od prvog tjedna svibnja redovito objavljivati na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama kina.

'Virtualne kave' donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene – uglavnom filmašima, ali i onima koji film žive na druge načine.

'Klasici u vremenu karantene' uključuju rasprave na temu filmskih naslova koje smo tijekom mjera izolacije pogledali nakon dugo vremena (a neki i prvi put), dok će se u "Dolazećim atrakcijama" pisati o filmovima koje jedva čekamo vidjeti na velikome platnu.

Svaki tjedan objavljivat će se i nova Filmska lista: popis filmova koji istražuju određenu temu, a po jedan novi naslov s liste svakodnevno će se objaviti na društvenim mrežama.

Suradnici Kinotekina magazina su Lukša Benić, Danijel Brlas, Miro Frakić, Valentina Lisak, Silvestar Mileta, Jelena Pašić i Višnja Vukašinović, predstavnici mlađe generacije filmskih kritičara, filmologa, urednika i kustosa/programera, s iskustvom u medijima i na festivalima.

Urednik magazina je voditelj filmskih programa kina Kinoteka, Mario Kozina.

Prvo izdanje Kino teke, u ponedjeljak 4. svibnja, objavljuje razgovor sa Sandrom Antolić, voditeljicom niza filmskih emisija na HRT-u i scenaristicom, koji će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

U "Klasicima" u srijedu Silvestar Mileta moderirat će razgovor o filmu "Oslobađanje" (1972) Johna Boormana, a u petak će filmsku atrakciju najaviti veseli kritičar Danijel Brlas.

"Filmska lista" donosi pet naslova koje gledamo drugačijim očima nakon iskustva karantene, najavljeno je iz Kinoteke.

Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama - već pokrenuti Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom te gostovanje projekta "Svijet nakon karantene“ u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Radi se i na novim rubrikama, o kojima će kino Kinoteka redovito obavještavati na svojoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža.