BESPLATNE PROJEKCIJE

Kino Tuškanac ženama poklanja filmski maraton, klasike u potpisu redateljica

05.03.2020 u 15:32

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za Međunarodni dan žena, 8. ožujka, projekcije značajnih filmova redateljica u programu 'Fokus: Filmski maraton za Međunarodni dan žena', na koji će za žene ulaz biti besplatan

Program počinje u 13 sati krimi-dramom Margarethe von Trotta 'Izgubljena čast Katharine Blum' (1975.), jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih primjera političkog filma u Zapadnoj Njemačkoj sedamdesetih.

Tu krimi-dramu snimljenu prema istoimenom romanu Heinricha Bölla, Margarethe von Trotta režirala je u paru s tadašnjim suprugom Volkerom Schlöndorffom, koji je tvrdio da je u njemu predvidio načine na koje će američki i većina zapadnih medija reagirati na napade 11. rujna 2001.

Slijedi u 15 sati drama 'Moje dvadeseto stoljeće' (1989.) cijenjene mađarske autorice Ildikó Enyedi, koji je izabran za jedan od najboljih mađarskih filmova svih vremena.

U Cannesu ovjenčana Zlatnom kamerom ta anarhoidna humorna kostimirana drama o blizankama koje razdvoje u djetinjstvu, pamti se i po Doroti Segda koja tumači čak tri uloge, blizanki kao ravnopravnih protagonistica te u cameo-roli njihovu majku.

'Riječ je o inteligentno koncipiranom i feministički intoniranom ostvarenju u kojem se autorica, s osloncem na snoliki vizualni prosede, bavi položajima i ulogama žene u turbulentnim društvenim okolnostima tijekom 20. stoljeća', napominje se u najavi.

U 17 sati će se prikazati i krimi-drama 'Wanda' (1970.), dugometražni redateljski debi američke glumice Barbare Loden, koja je napisala scenarij i odglumila glavnu ulogu.

U središtu priče je domaćica Wanda Gronski, žena ranih srednjih godina iz sumornog industrijskog grada u Pennsylvaniji, koja početkom 70-ih godina prošlog stoljeća neočekivano odluči napustiti supruga i djecu.

Osim među kritikom, film je s odobravanjem i pohvalama dočekan u feminističkim krugovima jer zagovara neovisnost i samostalnost žene, kao i njezino pravo na izbor vlastitog životnog puta.

Za kraj prigodnog programa projekcija u 19 sati donosi biografsku dramu 'Anđeo za mojim stolom' (1990.) novozelandske redateljice Jane Campion, adaptacija triju autobiografskih knjiga novozelandske književnice Janet Frame koja kroz tri epizode daje prikaz tri životna razdoblja te prozaistice i pjesnikinje.

Nagrađen Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji film prikazuje njezin život koji su obilježili siromaštvo, bolest i obiteljske tragedije, pogrešna dijagnoza šizofrenije i neshvaćenost okoline.

Bio je to prvi novozelandski film ikad prikazan u Veneciji, nakon čega se Jane Campion etablirala kao ambiciozna i darovita redateljica.