REDATELJSKA RETROSPEKTIVA

Kino Tuškanac: Program Retrovizor s klasičnim djelima kultnih autora

03.11.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Zagrebačko kino "Tuškanac" posvetit će prvi tjedan studenog programu Retrovizor, s klasičnim i kultnim djelima proslavljenih autora koja nisu dio njihovih redovitih redateljskih retrospektiva

Održavat će se jedna projekcija dnevno, u 19 sati, a nakon filma "Gilda" Charlesa Vidora iz 1846. s Ritom Hayworth u naslovnoj ulozi, jednog od najvećih hitova svog vremena i jednog od najerotičnijih film noira, kojim je u ponedjeljak počeo program, slijedi "Nula iz vladanja" iz 1933., prvi igrani film Jeana Vigoa kojeg je francuska cenzura nakon premijere zabranila.

Na Kratkom utorku u suradnji s Kinoklubom Zagreb bit će premijerno predstavljeni digitalno restaurirani filmovi Tatjane Ivančić, a predstavit će ih Petra Belc, voditeljica projekta digitalne restauracije.

Srijeda donosi noirovski krimić Julesa Dassina "Noć i grad" (1950.), s Richardom Widmarkom u glavnoj ulozi, a četvrtak realističko ostvarenje "Panika u parku droge" Jerryja Schatzberga (1971), što je bila i prva velika uloga Ala Pacina i film koji je glavnoj glumici Kitty Winn donio nagradu u Cannesu.

Za petak je najavljeno remek-djelo "Grk Zorba" (1965.), najpoznatiji film Michaela Cacoyannisa, s Anthonyjem Quinnom, a za subotu "Mačka na vrućem limenom krovu" Richarda Brooksa, adaptacija drame Tennesseeja Williamsa iz 1958. s Paulom Newmanom i Elizabeth Taylor.

Sredinom mjeseca trebala bi se održati retrospektiva "Vizualna raskoš" Luchina Viscontija, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u sklopu koje će se prikazati 10 filmova tog velikog talijanskog redatelja.

Program će otvoriti uvodna riječ filmologa Brune Kragića i projekcija filma "Gepard" (1963), dok u nastavku slijede "Smrt u Veneciji" (1971), "Rocco i njegova braća" (1960), "Sumrak bogova" (1969), "Najljepše" (1951), "Zemlja drhti" (1948), "Bijele noći" (1957), "Senso" (1954), "Uljez" (1976) i "Opsesij"a (1943).

U suradnji s Centrom za ženske studije prikazat će se film "O nečem drugom" Vere Chytilove iz 1963., a u distribucijskom programu nagrađivana i hvaljena koprodukcija "Otac" Srdana Golubovića.