NEĆE TRAŽITI POVRAT

Kina će diljem svijeta popisivati svoje ukradene antikvitete

19.10.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Kina će poslati u inozemstvo ekipu zaduženu da popiše vrijedne predmete nekadašnje carske Ljetne palače (Yuanmingyuana) u Pekingu nestale u pljački u 19. stoljeću, objavio je u ponedjeljak kineski tisak.

Ti stručnjaci obići će muzeje, knjižare i privatne zbirke u SAD-u, V. Britaniji, Francuskoj i Japanu u potrazi za predmetima kao i fotografijama i dokumentima o ukradenim predmetima u pljački englesko-francuskih postrojbi 1860. godine, istaknuo je China Daily citirajući Chena Mingjiea, direktora Yuanmingyuana.

"Ne znamo točno koliko je antikviteta odneseno budući da je katalog s blagom iz vrta izgorio u katastrofi", objasnio je Chen službenom dnevniku na engleskom.

"No, prema približnoj računici otprilike 1,5 milijuna antikviteta nalazi se u više od 2000 muzeja u 47 zemalja", dodao je on citirajući primjerice British Museum i Muzej francuske umjetnosti iz Fontainebleaua.

Kina se nada utvrditi bazu podataka, ali neće nužno tražiti povrat predmeta, prema istom izvoru.

Krajem veljače Peking se uzrujao zbog "ilegalne" prodaje u Parizu dviju kineskih brončanih skulptura - jedne glave štakora te glave zeca visine 40-ak centimetara, koje potječu iz kolekcije Yves Saint Laurent/Pierre Berge.

Glave su pripadale fontani iz 18. stoljeća u vrtovima Yuanmingyuana. Kineski kolekcionar umjetnosti Cai Mingchao kupio ih je za 31,4 milijuna eura, prije nego je najavio da nema sredstva da ih plati.

U travnju carski je pečat podrijetlom iz iste palače prodan na dražbi, također u Parizu, što je izazvalo nove zgrožene reakcije u Kini.

Po Kineskoj udruzi za baštinu, do 10 milijuna antikviteta izašlo je iz Kine između 1840. i 1949. godine, datuma osnivanja Narodne Republike.