OD 10. RUJNA

Keser u Klovićevim dvorima: Velika izložba donosi nepoznate crteže, ali i najnovije radove koje je čuveni umjetnik napravio u izolaciji

10.09.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera otvara se 10. rujna u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori na kojoj će, najavljuje se, njegova umjetnost biti predstavljena na posve novi, do sada neviđen način

Napokon, nakon trideset godina, izložba će na svjetlo dana iznijeti veći broj ulja na platnu velikog formata koja su se do sada sporadično izlagala te bila manje dostupna Keserovoj publici. Slikara će, osim toga, predstaviti od samih njegovih početaka, s ranijim djelima iz 1970-ih, kao predstavnicima 'sjećanja na početke' njegovog umjetničkog djelovanja koje je 'utemeljeno na nadrealističkom naslijeđu, oblikovnim principima, ponajprije onome organskog rasta, koji likovni jezik uspješno održava na granici figurativnoga i apstraktnoga', navodi Ivana Mance u tekstu koji prati izložbu.

Najzastupljenija će, međutim, biti djela s kraja 1980-ih pa sve do recentnih iz 2020. u kojima se Keser bavi istraživanjima ljudskih, imaginarnih ili stvarna lica, ili osoba.

Predstavljena djela dijele se na slike velikog formata (karakteristične kolorističke jasnoće), crteže velikoga formata (ciklus 'Obzor melankolije') te manje crteže posložene u horror vacui kompoziciju, zapravo na njima prirodan način na koji ih sam Keser izlaže u svojem ateljeu.

Autorica izložbe Jasmina Bavoljak predstavlja vlastitu koncepciju postava kao živo biće kojom je 'ritmizirana slikovna materijalizacija Keserove podsvijesti', na kojoj će na posve novi, do sada neviđen način, biti predstavljena Keserova umjetnost, navode iz Galerije.

'Kako je izložba zbog pandemije COVID-19 bila odgođena za šest mjeseci, odlučili smo, u posljednji trenutak, publici predstaviti i nešto novo i zanimljivo iz umjetnikovog opusa: radove akademika Kesera nastale tijekom izolacije. Ovi, za njega novi mediji; kao što su digitalni crteži i skulpture, koje on naziva igračkama, nešto su dosad neviđeno u akademikovom opusu', najavljuju iz Galerije Klovićevi dvori.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2020. 

Zbog epidemioloških mjera ograničen je broj osoba koje mogu prisustvovati otvorenju i to uz obaveznu potvrdu dolaska na mail dora.mlinek@gkd.hr. Tijekom posjeta Galeriji posjetitelji se trebaju pridržavati sljedećih preporuka: nosite zaštitnu masku, održavajte razmak od dva metra, pri ulasku u Galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku, ako imate simptome respiratornih bolesti ( kašalj, povišena temperatura ), ostanite kod kuće.