PISMO PODRŠKE

Kazalište Mala scena pod prijetnjom zatvaranja

09.05.2013 u 12:56

Bionic
Reading

'Željeli bismo vas obavijestiti da je kazalište Mala scena, nakon 25 godina postojanja, pod prijetnjom zatvaranja. Grad Zagreb i gradonačelnik, putem Ureda za kulturu, rade sve ne bi li obustavili rad kazališta i praktično ga zatvorili. Apeliramo s toga na zajednicu kazališta i kazališnih umjetnika iz cijelog svijeta, ali i na domaću javnost, da daju svoju podršku protiv ovog čina, u nadi da će glas javnosti pomoći osigurati opstanak kazališta te kontinuitet njegovog rada', napisali su Vitomira Lončar i Ivica Šimić, osnivači kazališta Mala scena

Prenosimo apel osnivača i članova kazališta Mala scena, kojem prijeti zatvaranje.

Kazalište Mala scena najstarije je privatno kazalište za mladu publiku u Hrvatskoj i jedino s dvoranom opremljenom isključivo sredstvima osnivača. Mala scena vodeće je kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj prema svim kriterijima i standardima kvalitete i kvantitete. Svake godine kazalište stvara najmanje tri nove predstave za djecu svih uzrasta, ima između 400 i 500 izvedaba godišnje te je jedino hrvatsko kazalište koje je obišlo sve kontinente i bilo pozvano nastupiti na svjetskim scenama uključujući Sydney Opera House, Kennedy Center u Washingtonu, SAD, Barbican Center u Londonu, Velika Britanija ili Koen-ji kazalište u Tokiju. Osim toga, Mala scena producirala je i vodila nekoliko multikulturalnih i interkulturalnih međunarodnih projekata te i dalje aktivno sudjeluje u međunarodnoj razmjeni.

Bez obzira na sve navedeno, Grad Zagreb i gradonačelnik, putem Ureda za kulturu, rade sve ne bi li obustavili rad kazališta i praktično ga zatvorili. Već više od godinu dana lokalni moćnici objavljuju krivotvorene dokumente o poslovanju Male scene, ne odgovaraju na dopise i zahtjeve koji su im upućeni, a na koje su prema pozitivnim zakonima RH dužni odgovarati, daju neistinite informacije o radu kazališta te, premda je kazalište izvršilo sve svoje obveze prema Ugovorima koje je potpisalo za sredstva koja su dodijeljena na natječajima Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, ona se ne isplaćuju.

Izvan svake je sumnje da se u ovom slučaju radi o politički dirigiranoj odmazdi prema osnivačici kazališta Vitomiri Lončar koja u svojem blogu 'Slamka spasa' već tri godine otvoreno piše o nepravilnostima i korupciji u kulturnim institucijama i u Uredu za kulturu Grada Zagreba. Blog je zbog svoje otvorenosti i iznošenju podataka o onome što 'svi znaju, a nitko se ne usudi govoriti' stekao iznimnu popularnost. Vitomira Lončar time je ugrozila dugo godina stvarani koruptivni sustav moći i prekinula šutnju koja obilježava i opterećuje naše kulturno i kazališno okruženje već desetljećima.

U svibnju 2012., predsjednik Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba, objavio je falsificirano izvješće o poslovanju Male scene u lokalnom tjedniku i tako pokrenuo kampanju zastrašivanja. Gradski je ured za kulturu odlučio opozvati suglasnost na izvješća o poslovanju Male scene u zadnjih tri godine i zatražio svu dokumentaciju od 2009. do 2011. Premda Grad nije imao primjedaba na bilo koje od izvješća u vrijeme njihovog podnošenja i premda je Mala Scena udovoljila svim zahtjevima i podnijela apsolutno svu raspoloživu dokumentaciju, Grad ju je odbio prihvatiti želeći pod svaku cijenu dokazati nepravilnosti u korištenju subvencija i oduzeti Maloj sceni sufinanciranje što bi neizbježno prisililo kazalište na zatvaranje. Uz to, u kazalište su poslane sve inspekcije, od Državnog inspektorata, Porezne i policijske inspekcije, inspekcije za poslovni prostor koje nakon, mjeseci istrage i ispitivanja, nisu naše niti jednu nepravilnost.

Bez obzira na činjenicu da je kazalište Mala scena ostvarilo sve zadatke i ispunilo program ugovoren u 2012. bez ijedne promjene od ugovorenih stavki i bez obzira na činjenicu da inspekcije svih vrsta nisu pronašle nikakve anomalije, Ured za kulturu odbija isplatiti preostalu trećinu ugovorenih sredstava za 2012. Uz to, Ured za kulturu smanjio je kazalištu iznos financiranja za 2013. godinu na razinu koja Maloj sceni onemogućava daljnji rad i prijeti zatvaranjem kazališta.

Nakon što nismo dobili zaštitu pravnog sustava (Pučkog pravobranitelja), nakon što smo se u više navrata obratili Kontrolnom uredu i Gradonačelniku Milanu Bandiću, zadnju šansu za spas kazališta i potvrdu svih godina rada i kontinuiteta vidimo jedino u javnoj potpori kolega i prijatelja i publike koja prati naš rad u zadnjih 25 godina.

Stoga vas molimo da, ako smatrate da je naš rad javna potreba u kulturi, podržite kazalište Mala scena u borbi za opstanak, podržite pravo pojedinca da otkriva patologiju kulturne politike u Hrvatskoj, da podržite proces demokratizacije, jačanje civilnog društva te slobodu govora u Hrvatskoj', stoji na službenoj stranici kazališta, na kojoj možete poslati potporu u pisanom obliku.

Pismo će biti proslijeđeno gradonačelniku grada Zagreba i na Ured za kulturu grada Zagreba.