internacionalni gosti

Kazalište Cameri iz Tel Aviva nastupa u ZKM-u

08.01.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u četvrtak i petak 18. i 19. siječnja Kazalište Cameri iz Tel Aviva s predstavom "Došao konj u kafić" po nagradom Man Booker International ovjenčanu romanu istaknutog izraelskog književnika Davida Grossman

Kako se ističe u najavi, radnja komedije 'Došao konj u kafić', smještena u podrum industrijske zone gradića u Izraelu, odvija se tijekom završnog nastupa stand-up komičara Dovaleha Greensteina. Do obrata dolazi kad pred publiku, koja uključuje dvoje njegovih prijatelja iz djetinjstva, iznosi ozbiljnu moralnu dvojbu: izbor koji je učinio između dvoje najmilijih ljudi. Grube i britke pošalice iznenada se obrću u balansiranje između crnog humora i zajedljive satire, ljubavi i izdaje, čežnje i žaljenja.

'U standup komediji sve je, kao i u životu, moguće. U večeri svoga posljednjeg nastupa, kojim ujedno obilježava rođendan, Dovaleh Greenstein više nema što izgubiti', stoji u najavi.

David Grossman (1954.) jedan je od najznačajnijih suvremenih književnika svijeta, istaknuti ljevičarski aktivist koji se ubraja među 100 najutjecajnijih svjetskih mislilaca. Autor je četrnaest proznih i publicističkih knjiga prema kojima su snimljena i tri filma, te koje su prevedene na više od 30 jezika. Napisao je i desetak knjiga za djecu, dječjih opera i igara. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada, a za roman 'Došao konj u kafić' dobio je 2017. godine nagradu Man Booker International, međunarodnu inačicu prestižne britanske književne nagrade Man Booker.

Scensku adaptaciju romana potpisuju Micha Levinson, Avner Ben Amos i Dror Keren, višestruko nagrađivani glumac koji u predstavi i glumi te potpisuje i režiju. Glume još Aya Granit Shva, Yigal Zacks i Yossi Yarom. Scenu i kostime osmislila je Svetlana Berger, oblikovanje svjetla potpisuje Adi Shimroni, glazbu Eldad Lidor a animaciju Sariel Keslasi.

  • +6
Poznati u ZKM-u gdje je gostovala beogradska Radionica integracija Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Predstava u Zagrebu gostuje u sklopu programa 'Europsko kazalište u ZKM-u'.