MUZE KROZ POVIJEST

Kate Moss u društvu Mona Lise

19.02.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Zlatna skulptura manekenke Kate Moss, umjetnika Marca Quinna, bit će izložena u njujorškom muzeju Metropolitan u sklopu izložbe koja istražuje povezanost manekenki i umjetničkih muza

Osim onoga inspiriranog likom Kate Moss izložba donosi i djelanadahnuta supermodelom Naomi Campbell i najpoznatijom mršavicom Twiggyte brojnim drugim ovjekovječenim ljepoticama. Modernemuze naći će se rame uz rame sa svojim prethodnicama koje su urazličito vrijeme inspirirale umjetnike, od Degasove plesačice doženskih likova sa svitaka iz dinastije Ming, prenosi Guardian.

Kustos muzeja Harold Koda izjavio je da će izložba 'ikonama ljepote pokazati evoluciju ženskog ideala proteklih godina', a  moderne ljepotice bit će uspoređene s, primjerice, Da Vincijevom Mona Lisom.

Sponzorizložbe Marc Jacobs manekenku Kate Moss nazvao je apsolutnom 'muzomgeneracije koja definira ovo vrijeme i osjećaj  i koja je postala diopovijesti'. Osim zlatne skulpture umjetnika Marca Quinna, Kate jeinspirirala i slikara Luciana Freuda koji je naslikao njen akt.

Njujorška izložba posvećena ljepoticama koje su obilježile povijest umjetnosti otvara se 6. svibnja ove godine.