PRIČE MANJINSKIH ZAJEDNICA

Karl-Markus Gauß u novoj knjizi otkriva neistražene zakutke Europe

13.02.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Austrijski književnik Karl-Markus Gauß izjavio je u utorak kako se u svom književnom radu bavi malim narodima i manjinskim skupinama te da smatra kako se književnost ne bi trebala baviti dobitnicima društvenih promjena nego onima koji gube u tim promjenama

Gauß je to izjavio na predstavljanju hrvatskoga izdanja svoje knjige 'Europa - neotkriveni kontinent - Sedam putovanja s fotografijama Kurta Kaindla Karl-Markusa Gaußa' na na tribini Razotkrivanje koju je u Kulturno-informativnom centru (KIC) organizirala nakladnička kuća Fraktura u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb.

Istaknuo je kako pronalazi manjinske zajednice koje čuvaju neko drugo vrijeme te pokazuju kako je i koliko Europa raznolika i zašto je to čini jedinstvenom.

Zanimaju me ljudske sudbine, mali detalji iz svakidašnjice, napomenuo je dodavši kako je boravio u Sviniji među Romima, na Crnome moru među crnomorskim Nijemcima u Litvi te među Asircima.

Napomenuo je kako prije svakoga putovanja prouči područje u koje ide, a tekstove piše tek kad se nakon susreta s ljudima 'poslože svi dojmovi'.

Riječ je o tekstovima, ocijenio je, koji su znatno više od putopisa. To su studije o korijenima, o skrivenim željama, o ljubavi i mržnji, napomenuo je.

U knjizi su objavljene studije o slovačkim Romima, švedskim Asircima, talijanskim Cimbrima, litvanskim Karaimima i Nijemcima, Zipserima iz Slovačke te crnomorskim Nijemcima.

Knjigu 'Europa - neotkriveni kontinent - Sedam putovanja s fotografijama Kurta Kaindla Karl-Markusa Gaußa' na hrvatski jezik preveo je Milan Soklić, a objavila nakladna kuća Fraktura.

Karl-Markus Gauß rođen je u Salzburgu 1954. u obitelji Podunavskih Švaba. Cijeli život živi i radi u Salzburgu. Izdavač je i glavni urednik uglednog časopisa Literatur und Kritik. Do sada je objavio 25 knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika: 'Uništenje Srednje Europe', 'Europski abecedarij', 'Sa mnom, bez mene', 'Europljani u izumiranju', 'Pasojedi iz Svinije', 'Vedri gubitnici iz Roane', 'Raspršeni Nijemci', 'U šumi prijestolnica' i mnoge druge.

Nagrađivan je brojnim nagradama, između ostalih Prix Charles Veillon, Georg-Dehio Preis, Nagradom Bruno Kreisky, Austrijskom državnom nagradom za književnost, Mitteleuropa-Preis, a 2018. godine i nagradom Jean Améry. Knjiga 'Europljani u izumiranju' dobila je Nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj.