IZLOŽBA U MSU

Karim Rashid: 'Dizajn ne bi trebao biti umjetnost'

21.10.2012 u 14:09

Bionic
Reading

'Je li dizajn umjetnost ili je umjetnost dizajn? Zaključio sam dugogodišnjim radom da dizajn ne bi trebao biti umjetnost te da se te dvije djelatnosti ne smiju preklapati', tvrdi Karim Rashid čija se izložba uskoro otvara u zagrebačkom MSU

Kratki izvadak iz predgovora kataloga izložbe Karima Rashida u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, nazvane 'Ideologija ljepote', može se činiti kao posve paradoksalan uvod u njegov prvi umjetnički projekt u Hrvatskoj. Naime, dizajner Karim Rashid svojim je odabranim radovima, uz suradnju kustosa,' intervenirao' u stalni postav muzeja, smjestivši ih u direktni ili indirektni dijalog s djelima iz stalne zbirke.

Unutar prakse intenzivnog preklapanja dizajna i umjetnosti, koja se redovito provlačila kroz čitavo 20. stoljeće, činilo se stoga vjerojatno logičnim postaviti djela pozvanog produkt dizajnera uz djela Picelja, Srneca, Bakića, Vasarelya, Kožarića. Uostalom, Rashid u uvodu izložbe navodi upravo Vasarelya, čitav pokret op-arta i geometrijsku apstrakciju kao nadahnuća za vlastiti rad.

Sam dizajner je inače poznat kako po hiperprodukciji (sam govori o 3500 projekata u 47 zemalja), tako i po naklonosti prema organskim oblicima, lakiranima površinama, novim tehnologijama i drečavim bojama. Redovito ističe demokratičnost svog rada te da ga iznimno veseli činjenica da se za mali iznos novca mogu pribaviti komadi s njegovim potpisom. Uz masovnu produkciju, relativno redovito se okušavao i u galerijskom kontekstu, proizvodeći jedinstvene i 'in situ' objekte, poput mnogih svojih kolega dizajnera kao što su Marc Newson i Jasper Morrison.

Novi je izložbeni projekt napravljen u suradnji s Die Neue Sammlung - međunarodnim muzejom dizajna u Münchenu, koji posjeduje veliki broj njegovih radova. Domaći muzeji ionako nisu pretjerano naviknuti na intervencije u svoj stalni postav (što je kod većih međunarodnih ustanova već postala skoro i manira), a na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji govorilo se ne samo o formalnim ili konceptualnim korelacijama između dizajnerskih produkata i umjetničkih djela, već i o 'emocionalnim'. A iz tog rakursa, svaka ocjena izložbe je posve legitimna.

Izložba 'Ideologija ljepote' traje do 1. siječnja 2013.