DRVCE OKIĆENO SVASTIKAMA

Kako su nacisti ukrali Božić

23.12.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Pokloni umotani u papir prekriven nacističkim simbolima i božićno drvce okićeno svastikama, neki su od eksponata izložbe otvorene u njemačkom Kölnu

Izložba pod nazivom 'Daleko od svete noći' oživljava prizore Božića u vrijeme Hitlerova Trećeg Reicha. Iako je Holokaust daleko od zaborava, sjećanje na nacističku vladavinu u vidu njena opsega i krajnosti, pomalo je izblijedjelo.

Autorica nesvakidašnje izložbe Rita Breuer na ideju je došla obilazeći buvljake u potrazi za savršenim poklonom za svog sedamdesetogodišnjeg oca.

Breuer je istakla da je na sajmovima naišla na predmete za koje nije ni znala da postoje, a svjedoče o radikalnoj ideologiji za vrijeme nacističke Njemačke.

Slavlje rođenja Isusa Krista, židovskog djeteta, za naciste je bilo nezamislivo, no zbog popularnosti Božića nije ga bilo moguće jednostavno zabraniti, pa su odlučili prilagoditi ga svojoj ideologiji. O ekstremizmu nacističke propagande svjedoče kalupi za kolače u obliku svastika, božićne jelke okićene mecima i ukrasni papir oslikan svastikama, neki od predmeta koje je Breuer pronašla obilazeći buvljake. Zanimljivo je da je isti taj ukrasni papir još za vrijeme Adolfa Hitlera povučen iz prodaje zbog straha da ga djeca ne poderu i time 'ne obeščaste' simbol.

Izložba kojoj je jedan od ciljeva potaknuti povjesničare na detaljnije istraživanje toga vremena, donosi i dokumente o promjeni imena Božić u Julfest - proslavu zimskog solsticija.

Izložba božićne memorabilije iz vremena zloglasnog Hitlerovog režima bit će otvorena do 17. siječnja.