REZIME LJETA 2020

Kako Rijeka u okolnostima 'novog (ne)normalnog' brani titulu Europske prijestolnice kulture

14.10.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Iz Rijeke 2020 podnijeli su izvještaj o kulturnim zbivanjima koja su obilježila ljetno razdoblje 2020., godine u kojoj je grad u veljači preuzeo titulu Europske prijestolnice kulture, da bi se samo mjesec i pol nakon otvorenja suočio s tzv. 'novim (ne)normalnim' - svjetskom pandemijom COVIDA 19. Ljeto u prijestolnici obilježilo je, kažu iz Rijeke 2020, 390 kulturno-umjetničkih programa koje je ukupno pohodilo nešto više od 53 tisuće posjetitelja. Nijedno od tih događanja 'nije ni u jednom trenutku bilo izvor zaraze koronavirusom', poručuju

'Nakon proljetnog sveprisutnog lockdowna, već u svibnju su kulturne ustanove u Rijeci provodile online programe i krenule s pop-up izvedbama na otvorenom, u pojedinim gradskim kvartovima. Paralelno, s obzirom na financijsku krizu koju je pandemija prouzročila, radilo se na preoblikovanju kulturno-umjetničkog programa projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, a tijekom lipnja započela je provedba pojedinih događanja koja su sastavni dio ovog projekta', kažu iz Rijeke 2020 u svome rezimeu Ljeta u prijestolnici. Održavali su se, među ostalima, u gradskim kulturnim ustanovama (HNK Ivana pl. Zajca, Art kino, HKD na Sušaku, Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica, Muzej moderne i suvremene umjetnosti), tvrtki Rijeka 2020, Delta Labu, udruzi Drugo more.

Velik broj aktivnosti, podsjećaju, održavan je ispred i unutar zgrade Exporta, novouređenog prostora površine 5.400,0 m2, koji je krajem svibnja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo na upravljanje Gradu Rijeci, potpisivanjem Ugovora o petogodišnjoj koncesiji. Export je tako ugostio 'dvije najznačajnije izložbe EPK projekta, reprezentativne postave svjetske razine', 'Fiume Fantastika: fenomeni grada' i međunarodnu izložbu 'Usijano more', ali i niz popratnih izložbi - 'Terra effluviens', 'Oblomo narodu', 'Histerične mašine' i dr.

Ispred zgrade Exporta, na otvorenom, na pozornici koja je ondje postavljena u lipnju i nije skidana sve donedavno održan je niz kulturno-zabavnih programa i festivala, a zgrada je bila i domaćin brojnim književnim programima Festivala europske kratke priče, Hay festivala i Vriska.

U sklopu programskog pravca Lungomare Art na četiri su lokacije postavljene i otvorene trajne skulpture (Lovranska Draga, Brseč, Riječka ribarnica i plaža Grčevo), a programi otvorenja, zbog korone, okupljali su između 80 i 200 posjetitelja, ovisno o lokaciji. 'No ove skulpture ostaju trajno dobro na kulturno-turističkoj ruti Kvarnera pa ih u vremenu koje dolazi ima priliku posjetiti i bitno veći broj publike', kažu iz Rijeke 2020.

Na realizaciji ostalih programa Lungomare pravca intenzivno se radilo te će se ostale trajne skulpture postavljati jednim dijelom do kraja 2020. godine, a dijelom u 2021.

Programski pravac 27 susjedstava ponudio je četiri online te 21 događanje, od čega 11 Festivala susjedstava (na Unijama, u Delnicama, Kutima, Fužinama, Novom Vinodolskom, Gomirju, Kostreni, na Praputnjaku, Jelenju, u Crikvenici i na Cresu) koji su, osim lokalnih i domaćih umjetnika, trebali ugostiti i inozemne europske partnere. 'Zbog nemogućnosti putovanja i zbog provedbe posebnih mjera zaštite uslijed svjetske pandemije, europski su se partneri na ovim programima predstavljali online, video-vezama ili poslanim snimljenim materijalima', kažu iz Rijeke 2020.

Ističu i dječji festival Tobogan koji je okupio 80 pojedinačnih događanja i okupio preko 4000 posjetitelja. Osim njega, programska cjelina Dječja kuća ovo je ljeto donijela i uređenje dječjeg igrališta kod broda Uragan te otvorenje Balthazargradskog kupališta na Grčevu u suradnji s pravcem Lungomare Art.

Otvorenje velike izložbe ove programske cjeline tek slijedi i to krajem listopada kada se produkcijskom suradnjom Rijeke 2020 i MMSU-a u MMSU-u 24. listopada otvara pravi pravcati Balthazargrad i to s poštanskim brojem 51000, najavljuju.

Cjelina Dopolavoro je, osim izložbi u Exportu, u prostoru Ivexa na Delti postavila izložbu Igora Eškinje 'Sanjaju li biljke sutrašnjicu', a u Filodrammatici 'Shemu stvari Jennifer Lyn Morone'. 'Sve postavljene izložbe ovog programa dosad je pogledalo oko 10.000 posjetitelja', kažu iz Rijeke 2020.

  • +4
Sanjaju li biljke sutrašnjicu? Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Ljetna su zbivanja pred Exportom, okončana velikim Urbanovim koncertom koji je u publici okupio oko 700 ljudi, a koji su zajednički organizirali Rijeka 2020 i Grad Rijeka', dodaju.

Gradske kulturne ustanove HKD na Sušaku, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište lutaka ponudili su u srpnju na Trgu Riječke rezolucije nudile kazališne i dječje predstave, koncerte klasične glazbe i drugo, a najveću pažnju privukao je stand-up nastup Aleksa Curaća Šarića 'Budimo realni'. Gradsko kazalište lutaka izvelo je ukupno 77 programa koje je posjetilo oko 4200 malih i velikih gledatelja, a HNK Ivana pl. Zajca ponudio je sedam premijera među 49 svojih ljetnih programa. Među njima su premijere baleta 'Čipka' koreografkinje Maše Kolar koja je inspiraciju za predstavu pronašla u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru, baletno-plesna predstava 'Plamteća voda' glasovitog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa u srpnju te 'Vježbanje života - drugi put' s Nevom Rošćić i Mirom Furlan u režiji intendanta riječkog Zajca Marina Blaževića.

  • +5
Vježbanje života - drugi put Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Šokčević

'Riječko je Kazalište i u ljetnoj sezoni provodilo upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, prilagodivši postav gledališta propisanoj fizičkoj distanci među posjetiteljima. Posljedično, sve programe kazališne ljetne sezone pogledalo je ukupno devet tisuća gledateljica i gledatelja. U okolnostima prije pandemije iste bi programe pogledao bitno veći broj publike. Kazalište je iskoristilo ljetne mjesece i za pripremu jesenskih produkcija, osvježavanje unutrašnjosti zgrade te rad na novom projektu, jedinstvenom u Hrvatskoj, kazališnom muzeju', kažu iz Rijeke 2020.

Tijekom ljeta u Art-kinu održane su ukupno 154 projekcije, a na programima je prisustvovalo nešto više od 4.600 posjetitelja. Prvi Riječki filmski forum - RIFF, u organizaciji Art-kina, održao se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Šest dana bogatog filmskog programa Riječkog filmskog foruma otvorila regionalna premijera višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma Za Samu sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa. Osim toga filmski program Riječkog filmskog foruma donio je još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta koji su svoju hrvatsku premijeru većinskim dijelom imali upravo u Art-kinu, navode iz Rijeke 2020.

Jesen, najavljuju, donosi nova događanja uz praćenje i poštivanje svih budućih mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Osim izložbe '51.000 Balthazargrad', intenzivno traju radovi na dovršetku infrastrukture i opremanja zgrada kulture u Benčiću – Palače šećera i Dječje kuće – te se tijekom studenog očekuju i prva otvorenja ovih objekata, naravno ovisno o epidemiološkim mjerama.