BLOG DISKLEJMER

Kako mediji režu granu na kojoj sjede?

19.02.2011 u 07:50

Bionic
Reading

Na to i na brojna druga pitanja o medijima i krizi na svom blogu Disklejmer u narednom periodu pisat će novinar i urednik Ivan Salečić

Ivan Salečić u medijima radi više od 20 godina, kao kritičar, novinar, urednik i savjetnik. Surađivao je s više od 50 redakcija u tisku, na televiziji, radiju i internetu, ali Disklejmer mu je prvi blog. Diplomirao je psihologiju, a studirao je i filmsku i televizijsku režiju.

Jedan je od autora knjige 'Psihologija-mediji-etika', proistekle iz istoimene konferencije HPD-a i HND-a, i 'Das Balkanische Spielfilm', posebnog izdanja austrijskog filmskog magazina Blimp. Osim u Hrvatskoj, objavljivao i u Njemačkoj, Austriji, Srbiji i BiH. Radi kao kreativni direktor hrvatskog izdanja magazina Elle, a među njegovim recentnim radovima je i dokumentarni film 'Posljednji pohod kralja Artura', u produkciji Hrvatske televizije.

Salečić će na svom blogu pisati o medijima i krizi medija, a njegove postove možete pratiti dvaput na tjedan te se uključiti u diskusiju. Sam autor naglašava da je blog namijenjen široj publici i da nije ekskluzivistički i namijenjen medijskim profesionalcima.

'Mediji se smatraju 'zrcalom društva' pa je priča o medijima često i šira od medija samih. Njihova široka rasprostranjenost i duboka ukorijenjenost, pa i uvjetovanost - u prvom redu u gospodarsku i etičku logiku društva - pridonosi da govoreći o medijima često govorimo i o mnogočemu što s medijima samima ne mora imati mnogo dodirnih točaka.

Situacija u medijima stoga govori o situaciji u životu pa se tiče i osoba koje ne samo da uz medije ne moraju biti profesionalno vezane. Štoviše, ne moraju ih čak niti privatno konzumirati u većoj mjeri. Mediji nisu 'samo' zrcalo kad se radi o sadržaju koji prenose, nego i o strukturi koja pokreće tu veliku industriju i koja se tijekom zadnjih godina u mnogim slučajevima suočila s gubitkom utjecaja, radnih mjesta, profita, pitanjima s kojima se susreće gotovo svatko', naglašava Salečić.

Njegov prvi post pročitajte na blogu Disklejmer