radionica i tribina

Kako je logor u Jasenovcu prikazan u domaćim filmovima

24.10.2019 u 09:28

Bionic
Reading

U petak i subotu, 25. i 26. listopada, na sceni F22, zagrebačke Akademije dramske umjetnosti održat će se program 'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu'.

Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijator projekta Mnemosyne.

Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.

U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima na koje se prošlost jasenovačkog logora i 2. svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma.

Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu. Obrađivati će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih.

Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom 'Dokument, film, povijest' na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova 'Jasenovac', 1966. i 'Jasenovački memento', 2015.) i Dado Ćosić, glumac ('Eichmann u Jerusalemu', Zagrebačko kazalište mladih, 2019).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori su Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb i Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd.