ČEŠĆA U SRPSKOM

Kako je došlo do 'šarene laže'?

30.12.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Provjerili smo kako je došlo do uvriježenosti izraza 'šarena laža' tijekom komentiranja rezultata predsjedničkih izbora te kako je stari oblik hrvatske riječi laž postao 'laža'

Podsjetimo, komentirajući rezultate DIP-a, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prokomentirala je 'fenomen' Ivana Sinčića: 'To su glasovi ljudi čije probleme on otvara, iako to nisu predsjedničke ovlasti. Davao je nerealna rješenja za njihove probleme. Sinčić je jedna šarena laža.'

Naravno, nisu izostali ni komentari iz Sinčićevog stožera. Tako je voditelj njegove kampanje Dušan Cvetanović uzvratio je da je 'sam SDP šarena laža u koju vjeruje sve manje ljudi'.

Jezikoslovac i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik Željko Jozić objašnjava nam porijeklo 'šarene laže'.

'U modernome hrvatskom jeziku sasvim je uobičajena riječ laž. Oblik laža također je hrvatski, ali je zabilježen uglavnom u starih hrvatskih pisaca i leksikografa, pa lažu tako imaju Marulić, Kašić, Nalješković, Držić, Della Bella, Gundulić, Hektorović, Parčić, Pavlinović, Benešić, Šenoa i brojni drugi.

Brodnjakov pak 'Razlikovni rječnik srpskog i hrvatskog jezika' iz 1991. kaže da je riječ laža 'srpska riječ, odnosno riječ tipičnija za srpski nego za hrvatski jezik zabilježena u djelima starijih hrvatskih pisaca'.

Dakle, stari oblik hrvatske riječi laž kao laža u modernomu hrvatskom jeziku proglašena je srpskom riječju. Izraz 'šarena laža' znači ono što ne postoji, odnosno obmana, varka, a danas je taj izraz češće u uporabi u srpskome jeziku', kazao je za tportal Jozić

Za mišljenje smo upitali i istaknutu znanstvenicu, lingvisticu Snježanu Kordić, koja je velik interes šire kulturne javnosti izazvala knjigom 'Jezik i nacionalizam'. Na naše pitanje o korištenju 'šarene laže', odgovorila je koncizno i rezolutno.

'Čovjek posegne za nekim rjeđe korištenim izrazom ako mu se sviđa i ako misli da će pomoću njega dobro opisati situaciju i postići željeno odobravanje što većeg broja ljudi', zaključuje Kordić.