POEZIJA IZ DNEVNOG BORAVKA

Kako je 37 domaćih umjetnika za vikend slavilo poeziju? Pogledajte veliko finale njihove akcije

25.03.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Kulturna inicijativa 'Poezija iz dnevnog boravka', koju su na Facebooku pokrenuli Fotopoetika i Azimut u Šibeniku, svoje će veliko finale imati u srijedu, 25. ožujka, online prijenosom jedinstvenog poetičnog videouratka koji objedinjuje poeziju po izboru 37 renomiranih hrvatskih umjetnika.

'Ima nešto jače od COVID-19 i koronavirusa što nas sve spaja unatoč kućnoj izolaciji. Poezija. Trideset i sedam umjetnika iz regije proteklog je vikenda umjesto planirani jedan, čak dva dana obilježavalo Međunarodni dan poezije online programom 'Poezija iz dnevnog boravka'. Za to vrijeme cijela regija gledala je i slušala njihove poetične uratke objavljivane na Facebook stranicama Kulturne udruge Fotopoetika i kluba Azimut. Oni su bili naš prozor u svijet', stoji u priopćenju.

Na Facebooku pokrenuta kulturna inicijativa '…iz dnevnog boravka', kojom su Fotopoetika i Azimut kroz poeziju povezali cijelu regiju, privukla je gotovo 40 tisuća osoba, koliko ih je pogledalo i poslušalo poeziju po izboru 37 glazbenika, književnica, glumaca i glumica, među kojima su bili Matija Dedić, Olja Savičević Ivančević, Ivanka Mazurkijević, Boris Štok, Maja Klarić, Aklea Neon, Slačala Bojan (Artan Lili), Boris Milanović (Palms Voice), Želimir Periš, Slobodan Nikolić, Monika Herceg, Franka Klarić i mnogi drugi.

Ideja je organizatora bila obilježiti Međunarodni dan poezije i kalendarski prvi dan proljeća, no pokazalo se da je interes umjetnika mnogo veći od očekivanog, kao i zanimanje javnosti, koja se inicijativi pridružila na društvenim mrežama. Cilj je bio ukazati na snagu i važnost kulture kao važnog dijela svakodnevice, kako u mirnodobno vrijeme tako i u teškim trenucima, kad smo primorani #ostatidoma i na taj način dati svoj doprinos u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom COVID-19.

'Od samog početka tvrdimo da se kultura ne predaje, da je kultura važna u održavanju pozitivnog duha naroda jer kad nam se čini da više ničeg nema, na bilo koji oblik umjetnosti uvijek možete računati jer se uz dovoljno mašte i volje lako prilagođava komunikacijskim alatima kojima raspolažemo u pojedinim trenucima', poručuju organizatori.

Kao vrhunac prve u nizu brojnih planiranih inicijativa objedinjenih pod nazivom '... iz dnevnog boravka', 37 poetičnih videouradaka ukomponirani su u jedan koji će se moći pogledati u srijedu, 25. ožujka, od 20 sati na Facebooku Azimuta i Fotopoetike. Za video je zaslužno 37 umjetnika, a završnu produkciju potpisuju kreativci iz Photo Studio 82 iz Šibenika. 

Što su Matija Dedić, Slačala Bojan, Maja Klarić, Olja Savičević Ivančević, Šime Bubica, Sara Renar i još mnogo njih imali za reći i čime su oduševili do tada se može poslušati na stranicama udruge i kluba, a organizatori najavljuju nastavak kulturne inicijative '...iz dnevnog boravka' već ovoga vikenda, s novim umjetničkim imenima.