IZLOŽBA U KLOVIĆEVIMA

Kako izgleda hrvatski pop art?

29.04.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Izložba 'Pop art is not dead', koja kroz radove šesnaest hrvatskih umjetnika prikazuje nove interpretacije umjetničkog pokreta iz druge polovice 20. stoljeća, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori

Umjetnički stil pop art je šezdesetih godina prošloga stoljeća, predvođen Andyjem Warholom i Royem Lichtensteinom, koji su na razinu umjetnosti uzdizali trivijalne pojave, približio umjetnost svakodnevnom čovjeku.

Izložba u Klovićevim dvorima propituje može li se o 'popularnoj kulturi' govoriti i u 21. stoljeću, pogotovo nakon dugog razdoblja u kojem i nije postojao neki interes za praćenje odjeka internacionalnoga pop arta na hrvatskoj sceni.

Izložba 'Pop art is not dead' predstavlja ikone novoga pop arta u Hrvatskoj te nudi radove 16 odabranih autora. Iako ne možemo govoriti o pokretu, već prije svega o interpretacijama, pruža dobar uvid u odjeke stila iz šezdesetih godina prošlog stoljeća pokazujući da pop art nije mrtav.

Izrazito kolorističkim slikama, skulpturama i instalacijama, umjetnici obrađuju tematike reklamne industrije, potrošačke civilizacije, ekologije i religije, a zajednička im je naglašena interakcija s promatračem.

Autorica stručne koncepcije izložbe je Koraljka Jurčec Kos, a koautorica je Nikolina Ivezić. Izložba se može razgledati do 12. lipnja.