NA DASKAMA

Juvančić i Čaki dobitnici nagrada hrvatskog glumišta

10.11.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Redatelj Joško Juvančić i glumica Lili Čaki dobitnici su ovogodišnjih Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje za područje drame, odnosno operete i mjuzikla, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog društva dramskih umjetnika, na kojoj su objavljene i nominacije za nagrade hrvatskog glumišta za 2010

'Juvančić je svoju vitalnu kreativnost, energiju i imaginaciju nesebično stavio u službu stvaranja kazališta koje propituje najrazličitije aspekte, pa i same osnove ljudske egzistencije, kao i formalne granice umjetničkih postupaka, što uvijek radi na način koji je daleko od pretencioznih kvazifilozofskih apstrakcija, već je pristupačan, topao, human, doslovce pučki', stoji u obrazloženju.

Skromna i samozatajna pjevačica, plesačica i glumica Lili Čaki, koja već šest desetljeća djeluje u zagrebačkom kazalištu Komedija, nagrađena je kao 'jedna od najomiljenijih umjetnica svekolikog hrvatskog glumišta', podjednako omiljena u ansamblu i kod publike.

Konačnu odluku o dobitnicima nagrada u 25 kategorija žiri za dramu, ples te operetu i mjuzikl donijet će 24. studenog, isti dan kada će se održati i svečana dodjela u zagrebačkom HNK.

Za najbolju predstavu u cjelini natječu se 'Građanin plemić' zagrebačkog HNK, 'Peer Gynt' kazališta Gavella, 'Revizor' ansambla Dubrovačkih ljetnih igara i ZKM-a, a za najbolja redateljska ostvarenja Mislav Brečić (za predstavu 'Balon'), Krešimir Dolenčić (za predstavu "Građanin plemić") i Robert Raponja (za predstavu "Paralelni svjetovi").

U glumačkim kategorijama nominirani su Jagoda Kralj - Novak (za ulogu u predstavi 'Familija u prahu'), Sandra Lončarić Tankosić (za ulogu u predstavi 'Paralelni svjetovi') i Nina Violić (za ulogu u 'Revizoru') te Adam Končić (uloga u predstavi 'Ni med cvetjem ni pravice'), Vilim Matula (uloga u 'Revizoru') i Joško Ševo (za ulogu u predstavi 'Škrtičina').

Za najbolji mjuzikl ili operetu nominirane su predstave 'Jalta, Jalta' osječkog HNK, 'Jalta, Jalta' kazališta 'Komedija' i 'Spli’ski akvarel' splitskog HNK, a za najbolje plesne predstave u cjelini 'Nastup' u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi Studija za suvremeni ples iz Zagreba, 'Sale' u koreografiji Ksenije Zec i izvedbi istog studija te "Vodoinstalater" u koreografiji Natalije Manojlović u produkciji Teatra &TD i Kulture promjene SC-a.

Žiri za dramu odlučio je dodijeliti Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti Dušku Zubalju za kazališnu scensku glazbu u predstavi "Ni med cvetjem ni pravice", u izvedbi Kazališta Pinklec.

Predsjednik žirija za dramu Zvonimir Zoričić rekao je da je u toj kategoriji bilo prijavljeno više od šezdeset predstava, s oko 500 izvođača i pedesetak redatelja, što je rezultiralo velikim poslom za žiri, koji se, ocijenio je, isplatilo napraviti.

Iz ovogodišnje dramske produkcije žiri je istaknuo značajan broj kvalitetnih predstava za djecu, koje se sve više bave socijalno osjetljivim temama, te sve veći broj mladih glumaca.

Jagoda Martinčević, predsjednica žirija za operetu i mjuzikl očekivala je veću brojnost prijava u toj kategoriji, osobito zato što se te nagrade dodjeljuju bijenalno, no smatra da, s obzirom da je samo Komedija specijalizirana za taj žanr, treba biti zadovoljan i time.

Unatoč velikoj produkciji suvremenog plesa za tu je kategoriju bilo malo prijava, ocijenila je predsjednica žirija za ples Andreja Jeličić, pozvavši plesače da ubuduće budu angažiraniji.