premijera u kazalištu trešnja

Junakinja Zora i njezina borba za pravdu i slobodu

18.03.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Predstava 'Zora riđokosa', po romanu Kurta Helda, koju je postavio redatelj Rene Medvešek, prvi je put pred domaću publiku izvela klasične junake njemačke dječje književnosti, u priči čija je radnja smještena u Senj tridesetih godina prošloga stoljeća

U zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji održana je premijera nove predstave redatelja Renea Medvešeka, 'Zora riđokosa'. Riječ je o romanu Kurta Helda, prema kojem je snimljena TV serija i film, postavljena je i opera, preveden je na 18 jezika te je objavljen čak i u Japanu. Nažalost, hrvatsko izdanje nije doživio.

Priča je to o djevojčici Zori i njezinoj družini, djeci beskućnicima koja pokušavaju opstati u okrutnome svijetu odraslih u Senju u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, temeljena na istinitim događajima kojima je Kurt Held osobno svjedočio prilikom posjeta Senju. Glavna je junakinja 14-godišnjakinja koja je kao izbjeglica iz Albanije stigla u Senj, predvodnica dječje bande koja hara gradom i krade 'ono što im je potrebno da prežive'.

  • +4
Poznati na premijeri predstave Zora riđokosa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Dok je Zora junakinja na tragu ženskoga Robina Hooda, njezina družina neodoljivo podsjeća na Izgubljene dječake Petra Pana, a njihov je ideal borba za pravdu i slobodu. Zoru glumi Dubravka Lelas, a Branka Luka Bulović. Đuro je Matija Čigir, Nikola Aleksandra Naumov, a Pava Paško Vukasović.

Romantičarskom idealu čistoće dječje duše, koja ostaje neokaljana čak i u takvim lošim uvjetima, suprotstavljena je hladna proračunatost korumpiranoga gradonačelnika Ivekovića (Radovan Ruždjak) i bogate građanke Parone Karaman (Daria Knez Rukavina), čija su djeca, poput današnje 'zlatne mladeži', besposleni mali bogataši kojima je jedina zabava maltretirati slabije i siromašnije.