FRAGMENTARNA PROZA

Julijana Matanović:'Tko se boji lika još?'

16.10.2008 u 09:00

Bionic
Reading

O novoj knjizi Julijane Matanović 'Tko se boji lika još'(Profil) na predstavljanju u Zagrebu govorili su Velimir Visković i Nedjeljko Fabrio

Urednik knjige Velimir Visković istaknuo je da je riječ o postmodernističkom romanu, fragmentarnoj prozi koju je autorica uspjela pretočiti u roman. Naime, uspjela je analizirati likove iz više od stotinjak djela hrvatskih autora, odnosno razviti priču o pojedinim likovima tih djela. Velik broj tekstova uvrštenih u knjigu bili su objavljeni u autoričinoj kolumni u 'Vjesniku'.

Djelo je pisano s puno emocija, ali mu je autorica usadila racionalnu strukturu te čitatelju ponudila ljubav za literaturu nudeći svoje osobno viđenje pojedinih priča i likova što ih je predstavila, rekao je Visković. Autorica sumnja u važnost znanosti o književnosti pa na taj način literarnim elementima nastoji čitatelju približiti i zainteresirati ga za pojedina djela naše književnosti. Ovo je jedan od primjera kako se literarnost Julijane Matanović uvodi u teorijski diskurs. Dužnost je literature da nas oplemenjuje, istaknuo je Visković te kazao kako je autorica još jednom pokazala svoj vrlo angažiran pristup literaturi i osebujan način čitanja pojedinih djela. Akademik Nedjeljko Fabrio taj je roman usporedio s romanom Ivana Kušana 'Sto najvećih rupa', djelo koje je žanrovski teško odredivo i koje je neprevedivo, kao što je to slučaj i s ovim djelom. Naglasio je da je autorica uložila velik trud pročitavši brojna djela hrvatskih autora i nudeći najizravnije dnevnik čitanja novije hrvatske proze. Svojim djelom pokrenula je brojna pitanja i probleme vezane uz literaturu, posluživši se silnom imaginacijom da bi sve književne postulate zadržala na okupu. Fabrio je napomenuo kako je velika autoričina zasluga rehabilitiranje pojedinih hrvatskih autora. Njezina knjiga, zaključio je Fabrio, pokazuje kako knjige nemaju nacionalnosti, nego samo čitatelje koji ih vole ili ne. Germanist Viktor Žmegač za knjigu Julijane Matanović je zapisao da je jedno od najoriginalnijih književnih djela napisanih u zadnje vrijeme ne samo u hrvatskoj književnosti.

Ulančana poglavlja zasnovana su kao opis zbivanja u pripremanju i polaganju ispita iz književnosti, pa je autoričino djelo na taj način i svojevrsna eksperimentalna povijest hrvatske literature. Julijana Matanović izvanredna je profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavila je više stručnih knjiga i četiri knjige beletristike: 'Zašto sam vam lagala', 'Bilješka o piscu', 'Kao da smo otac i kći', 'Laura nije samo anegdota'.