završeno 67. Splitsko ljeto

'Judita' dramskoj predstavi Kralj Edip i monodramskoj operi Dnevnik Ane Frank

14.08.2021 u 23:48

Bionic
Reading

Dodjelom festivalskih nagrada Judita u subotu navečer, na pozornici na splitskom poluotoku Sustipan, završeno je 67. Splitsko ljeto, a dobitnici nagrade su predstava Kralj Edip i opera Dnevnik Ane Frank

Nagradu Judita za najbolje dramsko ostvarenje 67. Splitskog ljeta žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti predstavi Kralj Edip u adaptaciji i režiji Luciana Delprata, koprodukciji Drame HNK Ivan pl. Zajc i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Žonglirajući slikovitim elementima, gotovo prispodobivima jasnom i neposrednom izričaju stripa ili crtanog filma, glumački tim stvorio je nosivi most iz helenističkog vremena do u ovo naše doba, prokomponirajući motive i preslagujući mitove na način pune umjetničke kreacije i zrelosti, istodobno izmičući iz ralja i banalnosti i doslovnosti, stoji u obrazloženju.

Kombinirajući tijekom rasta tijela drame i kosture lutaka i skelete glumaca, riječki je ansambl uspio učiniti istinsko polivalentno kazališno ostvarenje, realizirano dokraja u svim svojim registrima, istaknuto je.

Nagradu Judita, koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta, za najbolje glazbeno ostvarenje 67. Splitskog ljeta žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti monodramskoj operi Dnevnik Anne Frank ruskog skladatelja Grigorija Samuiloviča Frida u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i režiji Ozrena Prohića, a u izvedbi sopranistice Marije Lešaje, uz Orkestar mladih glazbenika pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera.

To potresno glazbeno- scensko djelo skladano je 1968. prema predlošku najpoznatije knjige/dnevnika 20. stoljeća, a svojom izvedbom sopranistica Marija Lešaja i komorni orkestar zadržali su pažnju gledatelja od početka do kraja, gotovo u jednom dahu. Odličan uigrani ansambl sastavljen od devet mladih glazbenika, studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu predvođen spretnim dirigentom Stjepanom Vugerom, priredili su pravi spektakl u moćnoj izvedbi zahtjevne partiture, ističe se u obrazloženju.

Ove godine, uz tradicionalne nagrade Judita za najveća umjetnička dostignuća, na svečanosti zatvaranja posebna zahvalnost pripala je i publici bez koje uspješni festival ne bi bio moguć. Simbolična zahvalnost svim gledateljima iskazana je odavanjem priznanja najodanijem gledatelju Splitskog ljeta, gospodinu Damiru Mrkonjiću, jednom od onih koji gotovo nikada ne propušta kazališne predstave. Ravnatelj Festivala Srećko Šestan uručio mu  je simbolične poklone, monografiju Splitskog ljeta i ulaznice za koncert Simfonijskog orkestra kojim će HNK Split početi kazališnu sezonu.

Ovogodišnje Splitsko ljeto završenim je proglasio župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a festivalsku je zastavu spustila dugogodišnja umjetnička suradnica splitskog HNK-a Ankica Matijaš.

Završne večeri u sklopu ceremonije zatvaranja 67. Splitskog ljeta baletni ansambl splitskog HNK izveo je dvodijelni balet  'Mozart A 2 & Don Juan' koji je dan ranije. u petak navečer, premijerno izvedena na ovom festivalu.

Premda je ovogodišnje Splitsko ljeto, koje je trajalo 34 dana, prošlo u sjeni pandemije covida-19 i poštivanju epidemioloških mjera, Festival, kao ni njegovi umjetnički dosezi, nije bio reduciran u odnosu na prethodne godine. Realizirane su sve planirane izvedbe, njih 51, među kojima je bilo pet premijernih naslova.