INTIMNA PRIČA EROTSKOG ISKUSTVA

'Joseph' Ivice Buljana premijerno u Zagrebu

04.06.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Zagreb će u utorak i srijedu premijerno ugostiti predstavu 'Joseph' u režiji Ivice Buljana, baziranu na ulomku iz romana Marguerite Duras 'Brana na Pacifiku'

U samo jednu večer, između odlaska u kino, brze vožnje skupim autom, opijanja i plesa po barovima, jedan će mladić od dječaka postati muškarac i razumjeti vlastiti karakter i položaj kroz progresiju zavođenja i žudnje za iskusnom ženom. Marguerite Duras, velike majstorice paradoksalne snage jezika, ovdje govori o trenutku shvaćanja prirode klasnog izrabljivanja kroz intimnu priču erotskog iskustva.

Predstavu je režirao Ivica Buljan, a lik tumači Stipe Kostanić.

Roman 'Brana na Pacifiku' pripovijeda o životu obitelji sitnih kolonista zemljoposjednika u Francuskoj Indokini s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća, o udovici i njeno dvoje adolescentne djece Suzanne i Josepha.

Tekst predstave izvađen je iz narativnog slijeda romana kao zatvorena cjelina. Njegov kazališni iskaz tijesno prati postupak čitanja. Tekst koji priča jedno erotsko iskustvo prelaženje je između scenskog ulaska i izlaska sa scene. Izvođač pritom ne donosi neko psihološko stanje, nego prije svega izgovara piščeve riječi. Marguerite Duras je na svoj odrješit način govorila da glumački rad ubija pisanje, da ga kazalište uništava. Izazov što ga postavlja ova predstava je gledatelja postaviti pred osobno i intimno otkriće sjećanja erotske prirode.

Zagrebačku premijeru možete pogledati 7. i 8. lipnja u Teatru &TD, a 9. lipnja u Ljubljani u Mini teateru.