SPONZORI POKRIVAJU POPRAVAK

Još se ne zna tko je odgovoran za raspad paviljona

03.09.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Izbornik autorskog tima arhitekata za hrvatski nastup na Venecijanskome bijenalu Leo Modrčin izjavio je na konferenciji za novinstvo u Rijeci, govoreći o oštećenome plovećem paviljonu, da je projekt nadmašio sva očekivanja i zaokupio pozornost hrvatske javnosti i svjetske arhitektonske zajednice te da je "predobar da bi bio žrtva oštećenja koje se dogodilo u plovidbi od Rijeke do Venecije".

Po njegovu mišljenju, projekt je jedan od rijetkih slučajeva kada je arhitektura uspjela akumulirati svu pozitivnu energiju jednog društva pošto je, kako je rekao, "postalo jasno da smo na tragu izuzetnog arhitektonskog djela".

Oštećeni paviljon je u Brodogradilištu Kraljevici, gdje će se utvrditi uzroci oštećenja i ostale okolnosti. To će obaviti sam autorski tim sa suradnicima, a rokovi dovršetka analize još nisu poznati, rečeno je na konferenciji na kojoj je, uz Modrčina, sudjelovala većina članova tima. Kako je rekao Modrčin, autorski tim želi da se paviljon "vrati u život."

Na novinarsko pitanje o mogućem preuzimanju odgovornosti arhitekata za nastalo oštećenje odgovorio je da mogu preuzeti odgovornost tek kad se ona utvrdi. Nakon analize, sve strane koje su sudjelovale u projektu preuzet će utvrđeni dio odgovornosti, dodao je.

Arhitekt Igor Franić rekao je da je izrađen stručni statički proračun za ploveći paviljon po kojem je on mogao podnijeti nagib do 10 posto, što podrazumijeva plovidbu po moru s valovima visokim do pola metra. Prijevoz je organiziran jer je bila povoljna vremenska prognoza, a poslije je utvrđeno da je tijekom plovidbe more bilo 1 do 2 s valovima do 0,3 metra, rečeno je.

Tegljenje je organizirano preko agencije koja ga ne bi dopustila da nisu bili dobiveni svi dokumenti koji potvrđuju da se ono "može poduzeti".

Franić je rekao kako troškovi popravka paviljona i planiranoga ponovnog transporta u Veneciju neće biti na štetu hrvatskih poreznih obveznika jer će arhitekti angažirati sponzore, pri čemu je dodao da se još ne zna tko su oni. Opovrgnuo je tvrdnje da je jedan od njih Emil Tedeschi.

Na pitanje o trajnoj muzejskoj pohrani paviljona nakon Venecijanskoga bijenala, što arhitekti planiraju, rečeno je je da će se to provesti ako bude interesa javnosti, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i grada Rijeke. Istaknuto je da je sam paviljon, izrađen na teglenici od čeličnih armaturnih mreža, "statički neupitan" te da, uz primjerenu konzervaciju, može trajati dovoljno dugo iako je prvotno zamišljeno da traje do završetka bijenala.

Nakon novinarskih primjedaba o nedostatku točnih i pravodobnih informacija o oštećenom paviljonu, najavljeno je da će javnost o njegovim važnijim popravcima biti pravodobno obaviještena.

Paviljon "Brod" izrađen je u Brodogradilištu Kraljevici. To je konstrukcija od metalne armaturne mreže visoka pet metara i teška 35 tona kroz koju se mogu kretati posjetitelji, a postavljena je na teglenici. Izrada je trajala mjesec dana. Rezultat je rada 15 hrvatskih arhitekata pod vodstvom Modrčina. Arhitekti su se odrekli honorara u korist troškova izgradnje objekta. Tijekom tegljenja do Venecije konstrukcija je popustila, a paviljon se slegnuo i nagnuo na jednu stranu. Arhitekti su odlučili da se ne izloži pa je vraćen u Kraljevicu. Bijenale u Veneciji traje do 21.studenoga