HISTORIOGRAFIJA

Jonathan Fenby: Povijest suvremene Kine 1850.-2008.

22.12.2008 u 11:44

Bionic
Reading

Troje čitatelja tportala imat će priliku pročitati'Povijest suvremene Kine 1850.-2008.' britanskog autora Johnatana Fenbyja koju je objavila izdavačka kuća i književna agencija Sandorf

Ovo vrijedno djelo svjetske historiografije na preko osam stotina stranica donosi najvažnije detalje kineske povijesti sve do Olimpijskih igara u Pekingu 2008., s naglaskom na najnoviju povijest Kine kao gospodarske velesile.

Originalno izdanje knjige objavio je britanski Penguin Books u svibnju 2008., dok hrvatsko izdanje predstavlja prvu znanstvenu sintezu novije kineske povijesti ikada objavljenu na hrvatskom jeziku.

Autor je u knjizi obuhvatio posljednjih 150 godina kineske povijesti, a vrlo bitna dimenzija knjige je i autorovo osobno iskustvo dugogodišnje funkcije glavnog urednika najvećih dnevnih novina u nekadašnjoj britanskoj koloniji Hong Kongu te poznavanje kineskog društva i prilika. Knjiga kronološki prati razvoj kineske povijesti od početka propasti carstva i opijumskih ratova, preko uspostave republike i japanske okupacije u prvoj polovici dvadesetog stoljeća sve do dolaska Komunističke partije na vlast. Taj dio kineske povijesti je i najviše dokumentiran i najbolje objašnjen. Fenomen kineskog ideološkog prevrata od Kulturne revolucije do velikog kongresa Komunističke partije Kine za 21. stoljeće na kojemu je odbačena marksistička doktrina i usvojen tržišni princip ekonomije prikazan je iz perspektive paralelnih velikih svjetskih prevrata i preraspodjela odnosa snaga.

'Kina je u drugu polovicu devetnaestog stoljeća ušla kao azijski bolesnik, uzdrmana stalnim pobunama i prirodnim katastrofama velikih razmjera, u sjeni zastarjelog carskog sustava koji je, ostavivši slavne dane daleko iza sebe, nije mogao zaštititi od poniženja uzrokovanih neobranjivim stranim invazijama. Karl Marx je njenu tadašnju situaciju skorašnjeg raspada opisao kao 'mumiju brižljivo čuvanu u hermetički zatvorenom lijesu'. Prva polovica dvadesetog stoljeća bila je još gora. Republikom, koja je nadomjestila carstvo, vladali su lokalni vojskovođe, da bi zatim nastupila mlitava diktatura nakon koje je uslijedila četrnaestogodišnja japanska invazija koja je za posljedicu imala masovno pustošenje i pogibiju. Zatim dolaze četiri godine građanskog rata iz kojih se rađa tridesetogodišnja, nepredvidiva i nasilna vladavina Mao Zedonga koji je iza sebe ostavio dugačak popis propalih eksperimenata, epidemija gladi i masovnih čistki u kojima su ubijene desetine milijuna ljudi, a čiji je vrhunac bila noćna mora zvana Kulturna revolucija.
U 21. stoljeće Narodna Republika Kina (NRK) ulazi kao velika svjetska sila, doživljava ekonomsku eksploziju i odvažno vjeruje kako se približava trenutak kada će na svjetskoj pozornici parirati Sjedinjenim Državama. Kako su njeni dosadašnji rezultati od početka ekonomske reforme 1978. već ništa manje nego spektakularni, može se reći da će se ta tendencija i nastaviti; jednako tako, ako se Kina nađe u nevolji, čitav će svijet osjećati posljedice.'

 
Knjigu će pročitati:

Ana Ivšac
Josip Brkić
Tamara Mlinarić