SLUŽIT ĆE TURIZMU

Jiří Menzel radit će promidžbene spotove za Hrvatsku

20.10.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Oskarom nagrađeni češki režiser Jiří Menzel nakon snimanja dva dokumentarca o Hrvatskoj trebao bi raditi i na promidžbenim spotovima za Hrvatsku turističku zajednicu

Jiří Menzel trenutno dovršava dva dokumentarna filma radnih naslova 'Moja Hrvatska' i 'Naše more, vaše more', a prema najavama ministra turizma Republike Hrvatske Damira Bajsa i direktora Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića, Menzel će raditi i promidžbene spotove za hrvatski turizam, dok bi u nekima od njih trebao i glumiti.

Prema najavi Nike Bulića, ti promidžbeni spotovi ne bi se fokusirali samo na češko tržište, već bi bili namijenjeni i privlačenju turista iz Poljske i Ukrajine. Realizacija te suradnje značila bi da po prvi put za HTZ spot radi jedan oskarovac, a i Menzelu bi to bio prvi takav posao.

'Zahvalan sam za svaki posao. Ovaj je vrlo zahtjevan, no bit će to snimanje onoga što volim, a to je Hrvatska', izjavio je Menzel.

Jiří Menzel je minulog ljeta snimao na Jadranu dva dokumentarca u produkciji HRT-a, za što je šira hrvatska javnost doznala nakon dubrovačkog incidenta, kad je slavnom režiseru i njegovoj ekipi prijetio tamošnji ugostitelj. Menzel danas više ne želi govoriti o tom događaju, nazivajući ga - glupošću. Rekao je da je s filmovima u montaži, no još uvijek nije poznat datum njihove premijere. Cilj mu je filmovima ispričati priču o ljubavi Čeha prema Dalmaciji i hrvatskom moru te otkriti povijesne korijene dolazaka Čeha na Jadran.

Spomenimo da je i ove godine, kao i lani, iz Češke na Jadran došlo više od 600 tisuća turista.

'Česi vole Hrvatsku jer im je blizu i jer se ovdje osjećaju kao doma. Imamo zajedničku povijest i sličan jezik, a naši djedovi i pradjedovi molili su se istome caru', ispričao je Menzel. Prilikom snimanja dokumentaraca posebno ga se dojmio Arheološki muzej u Splitu te priča o dolasku čeških turista u Kaštel Lukšić gdje su osnovali lječilišta.

Ispričao je i jednu anegdotu sa snimanja. Kada je želio snimiti scenu u kojoj bi prikazao kupaće kostime iz vremena prije rata, odjednom se na jadranskoj plaži pojavio čovjek u takvim retro kupaćim gaćama. 'Bio je Čeh koji je te gaće kupio preko interneta', kroz smijeh je ispričao režiser.