BALKANSKI ROAD MOVIE

Jergović i Vidojković u jugiću Autoputom bratstva i jedinstva

03.12.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Dvojica pisaca, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković iz Srbije, kreću na putovanje bivšom Jugoslavijom, a dogodovštine s putovanja Yugom od Vardara do Triglava bit će dijelom dokumentarca koji bi trebao biti premijerno prikazan početkom iduće godine

Dokumentarni film u produkciji SEETV-a bavi se podjelama u tumačenju bliže i dalje povijesti na području bivše Jugoslavije te time kako razlike u viđenju prošlosti utječu na sadašnjost i budućnost regije, prenosi portal B92. Protagonisti filma su dvojica pisaca koji se smjenjuju za volanom Yuga, u vožnji s kraja na kraj Autoputa bratstva i jedinstva, koji je povezivao većinu republika SFRJ.

Na putovanju pisci su posjetili i predsjednika Mesića

Marko Vidojković kazao je kako je nemoguće burnu povijest regije poput zapadnog Balkana ispisati jednim filmom ceste, no moguće je razjasniti veliku političku i medijsku manipulaciju ovim prostorima, koja traje kroz cijelu noviju povijest, a nastavlja se i danas.

'Moja osobna i privatna historija je historija nemogućeg povratka kući', rekao je Miljenko Jergović. 'Taj povratak je nemoguć zbog toga što je zapravo mjesto koje sam doživljavao kao dom, kao zavičaj, kao domovinu, ostalo izgubljeno u vremenu. A kroz vrijeme se ne možemo vraćati. Priča koju smo prošli moj prijatelj Marko i ja za mene je zapravo pokušaj da se probije ta vremenska opna, da se uđe u neku prošlost i da se otkrije što se zapravo s nama, našim životima i našim zajedničkim i pojedinačnim historijama u međuvremenu dogodilo.'

'Međusobno suprotstavljene historije nisu specijalitet Balkana, ali je vrijeme da naučimo kako da ih ostavimo iza sebe, na način koji neće stvarati tlo za nove sukobe', rekao je producent filma Dušan Gajić.

Film će imati verziju od 52 i 85 minuta, premijerno prikazivanje predviđeno je za prvu polovinu 2010, a partnerske produkcije filma su Optimistic Film iz Srbije i New moment Video House iz Makedonije.

Više fotografija iz filma pogledajte na stranicama producenta