SIRIJSKIM AUTORIMA

Jeremy Irons uručio nagradu Katrin Cartildge Fondacije

15.07.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Specijalni gost 18. Sarajevo Film Festivala, Jeremy Irons, u subotu navečer u Ljetnom kinu !hej uručio je nagradu Katrin Cartildge Fondacije, čiji su ovogodišnji dobitnici sirijski autori Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia

Fondacija Katrin Cartlidge, osnovana u čast prijateljice Festivala glumice Katrin Cartildge, dodjeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je ona snažno podržavala i u svom životu predstavljala.

Dobitnici nagrade kazali su da im je čast što nagradu Katrin Cartlidge primaju u Sarajevu, gradu koji im, kako su rekli, daje velike nade u tako mračnom trenutku sirijske povijesti.

'Ova nagrada je priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim radnicima koji rade u krajnje opasnim uvjetima, a sve kako bi pokazali agoniju u kojoj živi narod Sirije i ispričali o zvjerstvima diktature i velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode', kazali su Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia

Ovi autori su 2002. osnovali Proaction Film, danas jedinu nezavisnu dokumentarističku filmsku kuću koja radi u Siriji. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, rada i socijalne pravde.

Njihov debitantski igrani dokumentarac 'Dolls - A Woman from Damascus' premijeru je imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) 2007. te je bio prikazan na više od 30 internacionalnih festivala.