do 30. srpnja

Jelsa Art Bijenale: Kad se male ruke slože, do svjetla se može!

13.07.2021 u 16:36

  • +4

Luzinterruptus: PLASTIKA SA KOJOM ŽIVIMO

Izvor: Promo fotografije / Autor: NIKOLA RADOVANI

Bionic
Reading

Luzinterruptus: PLASTIKA SA KOJOM ŽIVIMO

Tijekom proteklih tjedana otok Hvar i ostatak Hrvatske su se ujedinili u akciji prikupljanja vrećica i transparentne folije za instalaciju španjoskog kolektiva Luzinterruptus kojom se želi ukazati na rastući problem zagađenja mora plastikom. Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima, u sklopu Jelsa Art Bijenalea 2021., mještani i posjetitelji Jelse moći će do 30. srpnja 2021. uživati u monumentalnoj svjetlosnoj instalaciji ukupne zapremnine od 61 m3 plastike!

Tijekom jednomjesečne akcije komunikacijski podržane od Planeta B, ostvaren je cilj sakupljanja 3500 upotrijebljenih plastičnih vrećica iz domaćinstava diljem Hrvatske. Vrećice su osnovni gradivni materijal instalacije, uz transparetnu foliju kojom se pune kako bi se ostvario efekt pretrpanosti jednom kada se instaliraju na otvore fasade i osvijetle. U prikupljanju transparentne folije su sudjelovale gotovo sve otočke trgovine i postojeća reciklažna dvorištva na otoku Hvaru.

Sam proces nije bio nimalo lak, obzirom da je za razvoj navika recikliranja potrebno određeno vrijeme koje je u ovom projektu bilo vrlo ograničeno. Naime, dio plastičnih vrećica doniran je od građana koji su najvjerojatnije navike razvrstavanja već usvojili, dok se mnogima još uvijek teško odvojiti od plastičnih viškova. Svi koji su prikupili više od 50 / 100 vrećica, ostvarili su pravo na nagradu - platnene vrećice i majice koje JAB-ov tim upravo pakira i priprema sa slanje sudionicima.

Također, u Jelsi, kao i na mnogim našim otocima, još nije uveden funkcionalan sustav razvrstavanja otpada, zbog čega je transparentna folija prikupljana isključivo individualnim naporima osoblja trgovina koje su sudjelovale u akciji. Obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva projekta pravilno zbrinuti prikupljenu plastiku po završetku instalacije, dobra je vijest da će se za potrebe skidanja instalacije po prvi puta koristiti novo reciklažno dvorište u Jelsi.

U postavljanju je sudjelovalo 30 volontera uključujući djecu, mlade, članove udruge Održivi otok iz Jelse, Sudionike EU projekta Magic Carpets – kustose iz 15 europskih zemalja, mlade umjetnike u u JAB-ovoj rezidenciji. Uz svjetlosnu instalaciju, posjetitelji se na lokaciji mogu dodatno informirati o problemu zagađenja mora plastikom na tematskoj izložbi „Plasticamente“, ekološke udruge Sunce iz Splita, uz brojne interaktivne edukativne alate putem kojih se želi potaknuti ekološka svijest i okolišna osjetljivost kod najmlađe publike.

  • +3
Jelsa Art Bijenale Izvor: Promo fotografije / Autor: Mindaugas Drigotas / Nara
  • Program je podržan od inicijative Plastic Free Croatia
  • Organizator: LAB852, Održivi otok
  • Uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo kraljevine Španjolske, TZ Jelsa, Općina Jelsa, HEP, Jelsa Resort Hvar
  • Medijski podržava: Planet B

JAB2021 info: