EPK 2020

Jedinstvena Zvončarska simfonija za kraj velike smotre i povorke zvončara u Čavlima

09.02.2020 u 15:51

Bionic
Reading

Program Festivala susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se tijekom 2020. godine odvijati diljem Primorsko-goranske županije, počeo je u nedjelju u Čavlima prvim takvim festivalom, smotrom i povorkom zvončara, a vrhunac je bio Zvončarska simfonija, koju je izvelo oko 500 zvončara i dondolaša

Povorka zvončara krenula je u podne ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja, a istodobno je na Trgu hrvatskih branitelja otvoren Festivala susjedstava.

Povorku su predvodili Karlovački bubnjari, a sudjelovali su njemački partneri, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada te domaćini, Grobnički dondolaši.

U povorci su bili i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.

Njima su se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružili Meštar Toni i ovogodišnja kraljica Dora Pilepić, a duž trase zvončare su predstavljali voditelji na tri pozornice.

Nakon povorke, na Trgu branitelja izvedena je jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića kao i samih zvončara te Karlovačkih bubnjara.

Kako je najavljeno, riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, odnosno audio-vizualnom doživljaju koji glazbu pretvara u obredni ritual.

Tijekom cijele godine u kojoj je Rijeka EPK, u svakom od 27 susjedstava u Primorsko-goranskoj županiji održat će se po jedan festival susjedstava s različitim kulturnim i umjetničkim programima, kroz koji će susjedske zajednice govoriti o različitim gledištima svoje svakodnevice i problemima.

Tih 27 susjedstava – riječke četvrti, kvarnerski otoci, sela u Gorskom kotaru i druga mjesta u županiji, povezana su s isto toliko sličnih zajednica ili većih gradova u zemljama EU, zajedno stvaraju programe te će ih predstaviti u sklopu godine EPK.

  • +21
Povorka zvončara Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL