BOGATI PROGRAM

Jedanaest premijera u riječkom HNK

05.09.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke za kazališnu sezonu 2011./2012. najavilo je 11 premijera, od čega su četiri u izvedbi Hrvatske drame, tri u izvedbi Talijanske drame, a po dvije premijere pripremaju Opera i Balet.

Hrvatska drama premijerno će izvesti 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova u režiji Eduarda Milera i 'Maskeradu' Mihaila Jurjeviča Ljermontova u režiji Vite Taufera. Darko Gašparović autor je obrade romana Vedrane Rudan 'Dabogda te majka rodila' koje će premijerno na riječku scenu postaviti redateljica Tatjana Mandić-Rigonat, a četvrta premijera riječke Hrvatske drame je tragikomedija radnog naslova 'Od kolijevke pa do groba...' za djecu i mlade redatelja Marija Kovača, koja se priprema u suradnji s riječkom Kazališnom radionicom Malik.

Talijanska drama najavljuje premijeru predstave 'Le eccentricita di un usignolo/Ekscentričnost jednog slavuja' Tenesseeja Williamsa koju režira Juri Ferrini, zatim autorski projekt Ozrena Prohića 'Antigone/Antigona' prema klasičnim i modernim motivima te predstavu za djecu "Mini i Maxi" po tekstu Maria Schiavatta i u režiji Giorgia Amodea.

Opereta 'Pariški život' Jacquesa Offenbacha u režiji Dore Ruždjak-Podolski i pod ravnanjem Ive Lipanovića te 'Manon Lescaut' Giacoma Puccinija s dirigentom Nikšom Barezom i redateljem Januszom Kicom premijerni su naslovi ansambla riječke Opere.

Balet će premijerno postaviti koncert za balet 'La Valse', s najljepšim valcerima iz simfonijske, operne, baletne i filmske literature, u koreografiji Ettienea Freya i pod ravnanjem Nade Matošević te obradu scenske kantate 'Carmina Burana' Carla Orffa u koreografiji Huga Viere.

U ovoj kazališnoj sezoni održat će se simfonijski koncert u povodu 10. obljetnice Riječke filharmonije pod ravnanjem Nade Matošević, koncert 'Basijada' na kojemu će, pod ravnanjem Ive Lipanovića, solisti Ivica čikeš, Marko Mimica, Siniša Štork, Lucijano Batinić i drugi izvesti najljepše arije pisane za bas vokal, koncert 'Playing Glass Harmonica' na kojem će taj neobičan instrument svirati Sascha Raeckert uz sopranisticu Ivanu Lazar, a ravnat će Nikša Bareza te koncert 'Večer gruzijske glazbe' s dirigentom Nikom Memanishvilijem.