BARDOVE TAJNE

Je li Shakespeare pušio marihuanu?

30.06.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Antropolog Francis Thackeray sa sveučilišta Witwatersrand uvjeren je da je William Shakespeare bio veliki obožavatelj i konzument marihuane, a to planira dokazati ekshumiranjem njegova tijela

Oko Williama Shakespeara postoji bezbroj misterija, koje vjerojatno nikad neće biti do kraja razriješeni. Primjerice, upitno je gdje je proveo nekoliko godina života prije nego što je postao slavni dramatičar, sumnja se u njegovu heteroseksualnost, ali i homoseksualnost, a mnogi su pak uvjereni da taj Shakespeare uopće nije napisao nijednu od svojih četrdesetak drama. Kao mogući pisci 'Hamleta' i ostalih remek-djela tako se redovito spominju filozof Francis Bacon i neki engleski plemići, iako za sve to baš i nema čvrstih dokaza.

Naravno, razumljiva je tolika fascinacija Shakespeareom, jer njegov je književni opus jedan od onih bez kojeg zapadna civilizacija (ako ne i cijeli svijet) ne bi bila ono što jest, a idole se podjednako obožava i dekonstruira. Najnovija teorija u vezi Williama Shakespearea pak glasi da je bard volio zapaliti pljugu, kako se to kaže u zagrebačkom slengu.

Južnoafrički antropolog Francis Thackeray uputio je i službeni zahtjev Anglikanskoj crkvi za ekshumaciju Shakespeareova tijela. Thackeray svoje sumnje o bardovom konzumiranju marihuane nije našao u njegovim djelima, koja su beskrajni zdenac interpretacija, nego 2001. u vrtu Shakespearove kuće kada su iskopane lule na kojima su pronađeni ostaci marihuane i kokaina. Forenzičar Tommy Van Der Werwe smatra da je pronađena lula renesansni ekvivalent današnje lule za pušenje cracka, potentne i iznimno štetne jeftine verzije kokaina.

Thackeray naglašava da će se pri ekshumaciji tijela koristiti najmodernijim znanstvenim tehnikama te da Shakespearovi ostaci uopće neće biti maknuti iz groba. Tek se treba pokazati je li Anglikanska crkva uopće spremna ometati piščev vječni mir radi tih istraživanja. Inače, šekspirolozi se nisu mogli suzdržati da svemu ne dodaju i pokoji indikativan citat iz Shakespeareovih djela, u ovom slučaju soneta, u kojima se spominje 'prava trava'.