DAMA ZAGONETNOG OSMIJEHA

Je li Da Vinci naslikao i nagu Monu Lisu?

16.06.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Slika nage Mona Lise, koju neki pripisuju majstoru Leonardu da Vinciju, jedan je od centralnih radova velike izložbe posvećene slavnom djelu renesanse koja se održava u gradiću Vinci nadomak Firence

Izložba posvećena dami zagonetnog osmijeha donosi više od 5.000 radova nastalih u posljednjih 500 godina inspiriranih upravo 'Mona Lisom'. Kao jedan od najzanimljiviih izložaka izdvaja se misteriozni portret razgolićene žene koja neodoljivo podsjeća na slavnu Leonardovu ljepoticu.

Djelo je nekada pripadalo Napoleonovom ambasadoru u Vatikanu kardinalu Josephu Feschu, a pronađeno je skriveno unutar zidova njegove privatne knjižnice, piše Telegraph.

'Frontalni izgled, položaj ruku i koncept krajolika pokazuju jasnu vezu s 'Mona Lisom'', rekao je direktor muzeja Ideale Alessandro Vezzosi. I dok povjesničari umjetnosti vjeruju da autor djela nije Leonardo da Vinci, već da se radi o imitaciji nepoznatog umjetnika, drugi smatraju da je riječ baš o radu renesansnog majstora.

'Mislim da je sasvim vjerojatno da je Leonardo da Vinci naslikao i nagu Mona Lisu', rekao je Carlo Pedretti, stručnjak za Da Vincijeva djela.