OTVOREN DO 15. RUJNA

Javni poziv Ministarstva kulture za poticanje književnoga stvaralaštva u 2021.

10.06.2020 u 19:13

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je u srijedu Javni poziv za poticanje književnoga stvaralaštva u 2021. koji će biti otvoren do 15. rujna, a od ove godine na natječaj se može prijavljivati isključivo elektroničkim putem tako da se popuni posebna ePrijavnica

Javni poziv bit će otvoren nešto više od tri mjeseca - do 15. rujna, kako bi autori i prevoditelji imali dovoljno vremena za pripremu i uređivanje potrebne dokumentacije, ponajprije oglednog arka i sinopsisa projekta te potpisanih preporuka, odnosno recenzija relevantnih stručnjaka, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Potpora za poticanje književnoga stvaralaštva namijenjena je autorima za književno-umjetnički rad te za prijevode književnih djela na hrvatski jezik.

Kako je navedeno, od ove godine prijave se podnose isključivo elektroničkim putem popunjavanjem posebne ePrijavnice uz koju se, također isključivo elektronički, prilažu propisani obvezni prilozi.

Istaknuto je da će Ministarstvo kulture, na temelju dostavljene projektne dokumentacije te uvidom u biobiliografiju autora, dodjeljivati tromjesečne, polugodišnje i godišnje potpore koje će se tijekom 2021. isplaćivati u mjesečnim obrocima od po sedam tisuća kuna.

Prvi krug vrednovanja je anoniman, odnosno povjerenstvu se dostavljaju samo sinopsis i ogledni arak na temelju čije kvalitete se odabiru projekti koji ulaze u uži izbor. Sve prijavljene projekte vrednovat će posebno povjerenstvo, a rezultati će biti objavljeni krajem godine.

Ministarstvo je napomenulo da se autori, koji su ranije koristili ovu potporu, ne mogu ponovo prijaviti sve dok ne bude objavljena knjiga za koju im je potpora i bila dodijeljena.

"Nastojeći i u ovim kompliciranim vremenima zadržati ustaljeni ritam financiranja i podržavanja vrijednih umjetničkih projekata, Ministarstvo kulture redovito će provoditi vrednovanje prijavljenih projekata kako bi osiguralo uvjete za neometani autorski rad", stoji u priopćenju.