'KLASICI HRVATSKE FOTOGRAFIJE'

Janeković, Dabac, Pavić: Najbolje od hrvatske fotografije 20. stoljeća na izložbi u Moskvi

26.06.2019 u 14:36

Bionic
Reading

'Klasici hrvatske fotografije' naziv je izložbe zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) koja se 27. lipnja otvara u Multimedijskom umjetničkom muzeju u Moskvi i predstavlja izbor najboljih radova nekih od ključnih ličnosti hrvatske fotografije dvadesetog stoljeća, poput Đure Janekovića, Toše Dabca i Slavke Pavić

Od početaka fotoreportaže tridesetih (Tošo Dabac, Đuro Janeković), preko pedesetih i šezdesetih godina (Milan i Slavka Pavić) obilježenih razvojem medija pod utjecajem drugih umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) i subjektivne fotografije sve do radova Mladena Tudora sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost, no nadilaze jednostavnu dokumentarnost u duhu neorealistične poetike, izložba 'Klasici hrvatske fotografije' u Moskvi će ponuditi 80 fotografija ključnih domaćih fotografa 20. stoljeća.

Klasici hrvatske fotografije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Kustosica i autorica izložbe je Dunja Nekić, voditeljica Zbirke starije fotografije MUO, a sama izložba dio je međuinstitucionalne suradnje i razmjene izložbi između MUO i moskovskog Multimedijskog umjetničkog muzeja. U sklopu nje nedavno je u MUO otvorena izložba velikog ruskog avangardnog umjetnika i fotografa Aleksandra Rodčenka 'Aleksandar Rodčenko – revolucija u fotografiji'.

Izložba 'Klasici hrvatske fotografije' u Moskvi bit će otvorena do 1. rujna 2019.