AUDICIJA 6. RUJNA

Jan Fabre režirat će četiri sezone u ZKM-u

02.09.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Suvremeni belgijski umjetnik Jan Fabre režirat će u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) tri predstave u sljedeće četiri kazališne sezone te postaviti scensku instalaciju koja povezuje prethodne izvedbe, najavila je ravnateljica tog kazališta Dubravka Vrgoč.

Početak tog višegodišnjeg međunarodnog projekta je audicija koju će Fabre voditi 6. rujna u ZKM-u, najavila je Vrgoč na konferenciji za novinare.

Riječ je o uprizorenju njegovih triju dramskih monologa "Car gubitaka", "Kralj plagijata" i "Sluga ljepote", koja se u izvedbi glumca Dirka Roofthoofta i produkciji Fabreova kazališta "Troubleyn" izvode od 1996. do danas na brojnim europskim kazališnim i festivalskim pozornicama.

Prvi dio projekta, predstava "Car gubitaka", trebala bi biti izvedena u ZKM-u 2011.

Paralelno s predstavama u ZKM-u Fabre bi svoju teatrologiju trebao postaviti i u berlinskom kazalištu Schaubuhne am Lehniner Platz.

Crtač, kipar, dramski pisac, koreograf, scenograf i režiser Jan Fabre (Antwerpen, 1958.) studirao je na Institutu za dekorativnu umjetnost i Kraljevskoj likovnoj akademiji u Antwerpenu.

Od 1976. do 1981. aktivno se bavi umjetnošću performansa, što se odražava u njegovu kazališnom radu koji se fokusira na tjelesnu ekspresiju. Od osamdesetih režira operne, kazališne i plesne predstave i sudjeluje na najprestižnijim svjetskim izložbama.