O IZLOŽBAMA

Jan Fabre održat će predavanje u Zagrebu

17.04.2009 u 15:46

Bionic
Reading

U prostorima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu svjetski priznati umjetnik Jan Fabre održat će 27. travnja u 16 sati predavanje o svom radu i svojim najznačajnijim izložbama

Belgijski konceptualni umjetnik, kazališni redatelj, kostimograf, scenograf i scenarist Jan Fabre dosad je gostovao u hrvatskoj nekoliko puta, surađujući na kazališnim projektima. Upoznala ga je publika Eurokaza i Festivala svjetskog kazališta, što je bio svojevrsni nastavak radionice koju je održao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Svoju inspiraciju pronalazi umjetnici Ivani Jozić s kojom je surađivao na nekoliko projekata od kojih je posljednji 'Another Sleepy Dusty Delta Day'.

Kao mlad umjetnik sedamdesetih godina izazvao je zanimanje svojim performansima poput onog kad je zapalio je svežnjeve novčanica i njihovim pepelom crtao. U 1982. godini performansom 'Kazalište kako se moglo očekivati i predvidjeti' potresao je suvremenu instituciju kazališta. U međuvremenu je postao jednim od najsvestranijih umjetnika na međunarodnoj sceni.

Svojedobno je imao izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti, a i ovo njegovo predavanje bit će o najznačajnijim izložbama.
Fabre je studirao je na Municipal Institute of Decorative Arts i na Royal Academy of Fine Arts in Antwerp. Među najznačajnija njegova postignuća ubrajaju se uređenje stropa Kraljevske palače u Bruxellesu te velika izložba Anđeo metamorfoze 2008. godine u muzeju Louvre u Parizu.