posveta kultnoj 'sobi'

James Franco oduševljava u filmu o snimanju najgoreg filma svih vremena

02.10.2017 u 15:16

Bionic
Reading

'The Disaster Artist' Jamesa Franca i Setha Rogena, o snimanju 'Sobe', poznate i kao najgori film svih vremena, u kina stiže u prosincu, a nakon hvalospjeva u Torontu, osvojio je i prvo mjesto na festivalu u San Sebastiánu

'To je vrlo jednostavan film o ludom čovjeku koji je imao velike snove, a to je bolje nego da ih nemate nikako. Nadam se da će u ovim ludim vremenima pružiti malo svjetla i inspiracije', rekao je James Franco prilikom primanja nagrade na španjolskom filmskom festivalu San Sebastián. Osim što je sa Sethom Rogenom film režirao, Franco u 'The Disaster Artistu' glumi naslovnu ulogu, pravog 'majstora katastrofe', Tommya Wiseaua, autora kultne 'Sobe', filma iz 2003. koji danas uživa kultni status jednostavno zato jer je jako, jako loš.

Franco i Rogen svoj su film temeljili na istoimenim memoarima drugog glumca iz 'Sobe', Grega Sestera, koji se nadao probiti tom ulogom 2003., a koji je u svojoj knjizi objavljenoj 2013. otkrio kako je bilo snimati tu katastrofu i kako je uopće upoznao ekscentričnog Wiseaua, koji do danas skriva svoje pravo podrijetlo.

  • +6
'The Disaster Artist' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U 'Sobu' je svojedobno Wiseau uložio šest milijuna dolara, napisao scenarij, režirao i glumio glavnu ulogu, Johnnya kojeg zaručnica Lisa (Juliette Danielle) vara s najboljim prijateljem Markom (Sestero). Iako je kasnije, kad je film stekao reputaciju najgoreg od najgorih, tvrdio da je u pitanju crna komedija, Wiseau je, kako su otkrili njegovi suradnici, 'Sobom' htio ponuditi ljubavnu dramu i pokazati svoje umijeće na više frontova.

Prvo prikazivanje u kinima 2003. (kad je zaradio 2000 dolara), međutim, izazvalo je šok i nevjericu kod publike koja je mislila da se radi o nekom štosu. Prema dosadašnjim mnogim kritikama, koje su 'Sobu' opisale i ''Građaninom Kaneom' loših filmova', likovi su primjer kako se ne smije glumiti, pri čemu je posebno bizarno kad se jednoga od njih u nekom trenu zamijeni bez ikakvog objašnjenja.

Scene, pa i najsitnije, vrve neviđenom dramom, dosta je tu podtema, međusobno nepovezanih, a i jako puno seksa na tragu softporna TV-filmova s kraja osamdesetih.

Sve skupa ljude je masovno tjeralo u kina, i to u odjeći omiljenih im bizarnih likova koji su snage udružili i u svojevrsnom nastavku 'Sobe', filmu 'Best F(r)iends', koju je režirao Justin MacGregor, a scenarij potpisuje Sestero. Radnja se događa 14 godina nakon 'Sobe', a u kina stiže 2018. Za nedavno prikazivanje u Bristolu tražila se karta više.