SVESTRANI UMJETNIK

James Franco objavljuje zbirku poezije

19.12.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Glumac i redatelj odlučio je predstaviti publici svoj poetski prvijenac 'Directing Herbert White', o seriji portreta uspjeha i padova u Hollywoodu

James Franco nije stao na pokoravanju svijeta glume, režije, glazbe i umjetnosti, već je nastavio i putovima poezije.

To ne čudi s obzirom da je za magisterij odabrao upravo poeziju kao predmet rada te da je glumio pjesnika Allena Ginsberga u filmu 'Howl'.

Svestrani Franco potpisao je ugovor s malom izdavačkom kućom Graywolf Press iz Minnesote, koja je uzela u zadatak objaviti njegov pjesnički prvijenac 'Directing Herbert White'

Zbirka će biti objavljena u travnju 2014, a naziv je dio pjesme iz kratkog filma koji je Franco napisao i režirao, kao svojevrsnu adaptaciju pjesme 'Herbert White', Franka Bidarta. Jeffrey Shotts, urednik u izdavačkoj kući Graywolf Press, opisao je Francovu zbirku kao 'seriju portreta američkih uspjeha i neuspjeha u Hollywoodu'. 'Postoje pametni i osviješteni uvidi u to što se događa kad projicirani ego postane fiksiran i dupliciran, dok drugi dio ličnosti mora nastaviti živjeti i promatrati', kazao je.

Sam Franco je izjavio da naslovna pjesma istražuje njegov odnos prema doživljaju pjesme 'Herbert White' te odnos prema pjesmi samog pjesnika Franka Bidarta koji ju je napisao.

'Veliku ulogu igrala je činjenica da je Frank unio velik dio sebe u ulogu psihotičnog nekrofiličara opisanog u pjesmi', tvrdi.

Ostale pjesme opisuje kao način da kombinira film, poeziju i performans. Zbirka poezije stiže nakon zbirke kratkih priča 'Palo Alto', objavljene prošle godine. Neki kritičari tvrdili su da je zbirka obećavajući početak za zgodnog glumca, dok su ostali uglavnom savjetovali izbjegavanje priča, otpisujući ih kao 'zbirku banalnih srednjoškolskih zadaćnica'.