IZLOŽBA POSVEĆENA AGENTU 007

James Bond kao ikona stila

13.07.2012 u 14:49

Bionic
Reading

U povodu pedeset godina od prikazivanja prvog filma o Jamesu Bondu, londonski umjetnički centar Barbican pripremio je veliku izložbu naslovljenu 'Designing 007: 50 Years of Bond Style', koja analizira i slavi neponovljivi stil najpoznatijeg fiktivnog špijuna svijeta

Za jedne je on utjelovljenje stila, šarma, virilnosti, poznavanja dobrog pića i hrane, neustrašivosti i patriotizma te muškarac kojemu nijedna žena nije nedostižna. Za druge je odvratni seksist, relikt ere kada se opijanje, pušenje cigareta i štipkanje tajnica smatralo vrhuncem postojanja, naročito ako ste bijeli anglosaksonski muškarac. A James Bond je zapravo sve to, ali i mnogo više, između ostaloga najdulja i najprofitabilnija filmska franšiza – koja ove godine dolazi do 23. filma, 'Skyfall' u režiji oskarovca Sama Mendesa ('Vrtlog života').

Prije točno pola stoljeća, 1962., premijerno je prikazan 'Dr. No', prvi iz serijala filmova o Jamesu Bondu, kojega je tada glumio Sean Connery. U povodu ove obljetnice lonodonski umjetnički centar Barbican organizirao je veliku izložbu, koja je otvorena od 6. srpnja do 5. rujna, posvećenu Jamesu Bondu kao ikoni stila. Kustosica izložbe povjesničarka je mode Bronwyn Cosgrove (u suradnji s Oscarom nagrađenom kostimografkinjom Lindy Hemming), koja u Bondovim sportskim iz šezdesetih vidi preteču dizajnera poput Hedija Slimanea i Toma Forda.
U svakom slučaju, 'Designing 007: 50 Years of Style' nudi posjetiteljima pogled na brojne originalne kostime iz Bondovih filmova, od odijela Brioni u kojem je Pierce Brosnan vozio tenk u 'Zlatnom oku' pa sve do kaputa Chesterfield i šešira u kojem se Sean Connery pojavio na svojem prvom sastanku s M u 'Dr. No'. Tu je, naravno, i kilt u kojem je šetao jednokratni Bond George Lazenby, koji se nije uklopio baš u mitologiju oko agenta 007, između ostaloga i zato što se u 'Špijunu koji me volio' – oženio!

Izložba u Barbicanu ide i mnogo dalje u prezentaciji i analizi jedinstvenog Bondova stila pa se na njoj mogu vidjeti i auti u kojima se 007 vozio, rekreacije poznatih scena i razni Bondovi gadgeti kojima se redovito spašavao smrti u zadnji trenutak, a posebna pažnja je posvećena i ženama u serijalu. Primjerice, danas se ideja nazivanja lika Pussy Galore skoro pa automatski čini uvredljivom ili tek parodijom, a u prvoj polovini šezdesetih, kada se Pussy upečatljivo pojavila u 'Goldfingeru', ona bila jedna od rijekih žena koja se na filmskom platnu pojavila u hlačama. Ne čudi što su kasnije neki Pussy Galore tumačili kao prvi lezbijski lik u Bondu, a drugi je navodno Madonna kao učiteljica mačevanja u sporednoj ulozi u filmu iz 2002. I taj se kostim može vidjeti na izložbi, naravno.

Za Guardian je kustosica Cosgrove objasnila da je 'Bond najglamuroznija filmska franšiza, koju ništa ne može baciti u zaborav. Između ostaloga i jer je Bond i danas inspiracija ljudima diljem svijeta'. Luksuzne i egzotične lokacije, skupa pića, prelijepe žene i izostanak bilo kakve ljudske odgovornosti – pa kome James Bond ne bi bio inspiracija.