ŽENA U OGLEDALU

Jagoda Kaloper pobjednica natječaja T-HTnagrada@msu.hr

27.03.2011 u 11:31

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti večeras su proglašeni dobitnici T-HTnagrada@msu.hr za 2010. godinu. Glavnu nagradu dobila je poznata glumica Jagoda Kaloper, za video rad 'Žena u ogledalu', a drugo i treće mjesto pripalo je Danu Okiju i Alemu Korkutu

Četvrti put dodijeljena je T-HTnagrada@msu.hr, koja je usmjerena na radove suvremenih hrvatskih umjetnika, ponajviše onih koji djeluju i u novim medijima. U konkurenciji je bilo čak četrdeset radova, što je najveći broj dosad. Neki od umjetnika su sami prijavili svoja djela, među kojima su video instalacije, ulja na platnu, slide show fotografije i razne druge umjetničke forme i izričaji, dok je stručno povjerenstvo ove godine u konkurenciju pozvalo još i umjetnike poput Nebojše Cvijanovića i Viktora Popovića

Spomenuto stručno povjerenstvo, koje je i donijelo odluku o nagradama, sačinjavali su ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, viša kustosica Nada Beroš Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, te dvoje medijskih umjetnika, Ivan Faktor i Lala Raščić. Tu su još bili i povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, kao i dekan na Yale School of Art Robert Storr, a svi su zajedničkim snagama trebali izabrati najbolje radove u konkurenciji te kome će pripasti izdašne novčane nagrade od 75, 70 i 65 tisuća kuna.

Ulaz u MSU je već oko 19.30 bio relativno dobro ispunjen, s time da se uz nominirane, kao i neke poznate hrvatske umjetnike poput Siniše Labrovića, u publici našla i brojčano moćna frakcija zagrebačkog hipsteraja. Prisutnima se prvo obratila Snježana Pintarić, koja je naglasila da je žiri 'radio otvorenog srca', a posebno su se radovali raznolikosti radova i tome što su se na natječaj za nagradu T-HT@msu.hr prijavili i umjetnici različitih generacija. Pintarić je zaključila da 'nagrada ide u pravom smjeru' te da 'fundus muzeja tako raste, jer su neki od nagrađenih radova postali dio stalnog postava'. U ime T-Coma kratko je govorila Maja Weber, direktorica korporativnih komunikacija, koja je istaknula da je 'cilj pokazati i drugima kako se treba ulagati u kulturu'.

Ubrzo je uslijedila i dodjela nagrada, od treće prema prvoj. Dobitnik nagrade publike, u iznosu od 15 tisuća kuna, znat će se sutra ujutro. Treće mjesto i iznos od 65.000 kuna osvojio je Alem Korkut za interaktivnu instalaciju 'Živci' u kojoj su kombinirane različite tehnike, od senzora pokreta do poliuretana. Drugo mjesto i nagrada od 70.000 kuna pripalo je Danu Okiju za video rad 'Generation aequoivoca' u trajanju od pet minuta, u kojem je zapravo prikazan prizor s poznate splitske plaže Bačvice.

Pobjednica ovogodišnjeg natječaja T-HTnagrada@msu.hr i dobitnica nagrade u iznosu od 75.000 kuna je slavna glumica Jagoda Kaloper, s radom 'Žena u ogledalu', koji je nastajao protekle dvije godine. Riječ je o 48-minutnom videu, u kojem su sadržani i kadrovi nekih poznatih filmova u kojima je Kaloper glumila, poput 'Lisica' Krste Papića, ali i snimke i fotografije umjetnice kakva danas jest. Kaloper je u svojem kratkom govoru naglasila da se njen rad bavi ne samo njenom prošlošću i životom nego svim ženama.

Dan Oki je bio kratak, priznavši da je sretan zbog nagrade: 'I to je to.' Trećenagrađeni Alem Korkut je odao priznanje i ostatku konkurencije, izjavivši da je 'između ovoliko dobrih radova ulogu zasigurno igrao i element sreće'.

U kratkoj izjavi za tportal nakon dodjele Kaloper je naglasila da je vrlo iznenađena nagradom te da je nije očekivala. Na natječaj se prijavila gotovo slučajno, vidjevši oglas u medijima. Očito se ta slučajnost isplatila, jer se u kuloarima odmah počelo pričati da je 'Žena u ogledalu' premoćno dobila nagradu, ako je sudeći po bodovima stručnog povjerenstva. Za opširniji komentar Jagode Kaloper bit će vremena, s obzirom da je umjetnica od uzbuđenja na trenutak ostala i bez glasa.

Drugonagrađeni Dan Oki se osvrnuo na usporedbu svojeg rada s djelima Pietera Bruegela i Hieronymusa Boscha, što je spomenuto u obrazloženju žirija: 'To je donekle i autobiografski, jer sam 12 godina živio u Nizozemskoj, a zadnje tri godine sam dolazio u Split kao gostujući profesor. Gledao sam sve te mlade ljude na Bačvicama te sam shvatio da mi treba jedan moćan teleobjektiv, koji bi to snimio. U tome mi je pomogao kolega Boris Poljak. U Nizozemskoj su me pak pitali kako sam uspio napraviti casting za tolike ljude te ih rasporediti. A riječ je zapravo o instinktu mladih ljudi, koje kao da priroda na proljeće potjera na plažu i naprave sveopći happening. Bosch je pak naličje te idile.'

Alem Korkut je pohvalio razvoj nagrade T-HT@msu.hr i otkrio što stoji iza njegove zanimljive instalacije: 'Priča iza rada odnosi se na onaj trenutak kada živci počnu nekontrolirano divljati, što me podsjeća na situaciju kad uđeš u tramvajsku gužvu, nekom staneš na nogu i to pokrene seriju događaja.'