'UČITELJ NEZNALICA'

Jacques Rancière u Zagrebu i Rijeci

29.03.2010 u 22:36

Bionic
Reading

Povodom objavljivanja hrvatskog prijevoda knjige 'Učitelj neznalica - pet lekcija iz intelektualne emancipacije' znameniti francuski filozof Jacques Rancière gostuje u Zagrebu i Rijeci

Jacques Rancière održat će predavanje 'Metoda jednakosti - politika i poetika' u zagrebačkoj velikoj dvorani Jedinstva na Trnjanskom nasipu 31. ožujka u 18 sati. U Rijeci će gostovati u Molekuli 2. travnja u 12 sati.

Jacques Rancière rođen je 1940. u Alžiru. Po završetku École normale supérieure u krugu Louisa Althussera, 1969. Michel Foucault ga poziva na Odsjek za filozofiju tek osnovanog, eksperimentalnog Sveučilišta u Vincennesu koje će narednih godina okupiti najvažnija imena francuske filozofije druge polovice 20. stoljeća: Deleuzea, Lyotarda, Badioua i mnoge druge. Nakon što se 1980. to sveučilište seli u pariško predgrađe Saint Denis i postaje poznato pod imenom Paris-VIII, Rancière će na njemu predavati sve do svog umirovljenja sredinom devedesetih.

Na pitanje zašto je Jacques Rancière danas neizostavno ime kad se želi misliti politiku i umjetnost i zašto je njegova filozofija inspirativna za nebrojene intelektualce, umjetnike i aktiviste, odgovor će biti vrlo kratak. Rancière ne nudi nikakvo razrađeno učenje ili povlaštenu filozofsku istinu koja bi bila orijentir djelovanju. Jacques Rancière će reći da je jedina pretpostavka koja nam omogućava da stvorimo demokratsko društvo jednakost. Jednakost je radikalna i ne ovisi o obrazovanosti ili o bogatstvu.

Učitelj neznalica Rancièrovo je remek-djelo i jedna neobična filozofska pripovijest koja govori o intelektualnoj emancipaciji. Intrigantna i radikalna prispodoba oslobađanja po Rancièreu jest situacija u kojoj učitelji koji i sami ništa ne znaju o konkretnom predmetu poučavaju druge ljude tome. Jer, kako će Rancière kazati, u procesu obrazovanja riječ je o zajedničkom stvaranju slobode, a ne o transferu znanja.

Više o gostovanju znamenitog filozofa čitajte na stranici koja prati njegovu turneju.