NAGRAĐIVANI KNJIŽEVNIK

Izraelski pisac Amos Oz bit će pokopan u kibucu Huldi

30.12.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Hvaljeni izraelski romanopisac Amos Oz u ponedjeljak 31. prosinca bit će pokopan u kibucu Huldi, u kojem je proveo značajne godine svoga života, javljaju izraelski mediji

Prije sporovoda njegov će lijes u ponedjeljak biti izložen u kazalištu Tzavta u Tel Avivu, kako bi mu brojni poštovatelji mogli odati posljednju počast.

Oz, koji je i bio i važna figura mirovnog pokreta u zemlji, umro je u petak u 79. godini života, nakon borbe s rakom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naveo je u subotu u priopćenju kako se zemlja oprašta od 'jednog od svojih književnih velikana, Amosa Oza' te da će Izraelci 'zauvijek pamtiti njegov doprinos hebrejskoj literaturi i hebrejskom jeziku'.

Oz je rođen u Jeruzalemu 1939. od roditelja Židova koji su emigrirali iz Ukrajine. Majku je izgubio u 12. godini, počinila je samoubojstvo, a ta je tragedija opisana i u njegovom autobiografskom romanu Priča o ljubavi i tmini, objavljenom 2012.

Glumica Natalie Portman koja je režirala i glumila u filmu snimljenom po ovom romanu, napisala je na Instagramu: 'Moje srce je slomljeno. Danas smo izgubili dušu, um, srce, Amosa Oza, koji je donio toliko puno ljepote, toliko puno ljubavi, i viziju mira u naše živote. Molim vas sačuvajte ga u srcima i čitajte njegove predivne knjige. Moj veliki zagrljaj njegovoj obitelji, koju je toliko volio'.

Čuveni pisac autor je brojnih djela te je više puta nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, koja mu je međutim izmakla. Dobitnik je niza prestižnih nagrada – Izraelske nagrade za književnost (1998.), Mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara (1992.), Goetheove nagrade grada Frankfurta (2005.), francuske nagrade Senders (2004.), Heineove nagrade (2008.), Mediteranske nagrade (2010.), Nagrade Franz Kafka (2013.), književne nagrade Haus der Kulturen der Welt (2015.) i mnogih drugih važnih svjetskih nagrada i priznanja.