OTROVNE SJEMENKE

Izložba zatvorena zbog opasnosti za zdravlje

15.10.2010 u 11:18

Bionic
Reading

Iako je otvorena tek prije tri dana, instalacija umjetnika Ai Weiweija, koja se sastoji od 100 milijuna porculanskih sjemenki, iznenada je zatvorena za javnost, a mogući razlog je prijetnja zdravlju posjetitelja

Instalacija pod nazivom Sjemenke suncokreta izložena u Turbine Hallu u londonskoj galeriji Tate Modern, unatoč velikom interesu javnosti, od jučerašnjeg dana više se ne može pogledati. Iz Tatea još nisu objavili službeno objašnjenje što je razlog iznenadnom zatvaranju.

Prema pisanju Guardiana, vrlo vjerojatno je posrijedi briga za zdravlje posjetitelja koji bi zbog udisanja keramičke prašine nastale gaženjem porculanskih sjemenki mogli ozbiljno oštetiti dišne putove.

Instalacija se sastoji od 100 milijuna ručno rađenih porculanskih sjemenki, a posjetitelje se poticalo da  gaze, valjaju se po njima ili sjedaju na njih u svrhu interaktivnog umjetničkog iskustva.

Sudbina Weiweijevih Sjemenki suncokreta bit će poznata tek nakon službenog očitovanja galerije koje se očekuje narednih dana.