USKORO SE OTVARA

Izložba Vojina Hraste i film o Beatlesima za nekoliko dana u Galeriji SC

01.12.2020 u 15:41

Bionic
Reading

Akademski kipar Vojin Hraste od 4. prosinca na izložbi 'Prije početka, nakon završetka ručka' u zagrebačkoj Galeriji SC predstavlja kiparske instalacije kojima propituje umjetnost i kreativnost u suvremenom trenutku

'Dekonstrukcijom vlastitog umjetničkog procesa, pokušavam mapirati svoj umjetnički integritet', ustvrdio je umjetnik, dodavši da ga izložena djela insceniraju kao 'integralno biće' u svojoj povezanosti s asocijacijama i stvarima koje su utjecale na formiranje njegova likovnog jezika.

'Ti su utjecaji predstavljeni kao izbor elemenata/figura iz galerije općepoznatih i opće dostupnih 'ikona' složenih da kao cjelina tvore jedan novi likovni imaginarij. Izbor ikona temelji se poziciji suvremenih “mitova“ koju kritički preispitujem u eksperimentu samodefiniranja', napomenuo je u najavi izložbe.

Po njegovim riječima, nalazimo se u vremenu udvajanja konzumenta i kreatora, pa je ta izložba možda kriza postkapitalističkog umjetnika koji pretendira na radikalnost, beskompromisnost i avangardnost, u uvjetima u kojima je umjetnik pod pritiskom konzumenata takozvane 'čiste' umjetnosti.

Vojin Hraste (Šibenik, 1981.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Slavomira Drinkovića, a na toj je akademiji upisao i poslijediplomski doktorski studij. Uz rad na zagrebačkoj Akademiji i splitskoj Umjentičkoj akademiji, izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

Njegova izložba u Galeriji SC će biti otvorena do 18. prosinca.

Besplatna projekcija filma o Beatlesima

Studentski centar najavio je za utorak, 1. prosinca projekciju dokumentarnog filma 'The Beatles: Eight Days A Week' u MM centru, za koji je ulaz besplatan.

Dobitnik dvije prestižne nagrade Emmy, film Rona Howarda isječak je 'turnejskih godina' (250 koncerata u razdoblju od 1963. do 1966. godine) benda koji je živio u konstantnom pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje.

Poseban naglasak stavljen je na događaje oko njihovog koncerta na njujorškom ‘Shea Stadiumu’, koji je održan 1965. godine ispred čak 55 tisuća ljudi.

Kako je najavljeno, film donosi lepezu intervjua, glazbe, arhivskih snimaka i priča vezanih uz fenomen Beatlesa, obožavanog benda koji je zauvijek obilježio svjetsku glazbenu scenu.