MUZEJ GRADA ZAGREBA

Izložba starih razglednica, umjetničkih djela s motivima Istre

04.10.2016 u 20:02

  • +4

Izložba starih razglednica 'Istra Istria memento'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Muzej grada Zagreba ugostit će od 4. do 30. listopada izložbu 'Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica', kojom se prvi put prvi put predstavlja dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre

'Razglednice predstavljaju izuzetnu muzejsku građu, osebujnu vizualnu relikviju društvene stvarnosti. One su nezaobilazan izvor za proučavanje društvene, kulturne i gospodarske povijesti, etnologije, povijesti urbanizma i arhitekture, konzervatorsko-restauratorske radove i zaštitu spomenika, povijest jezika', ustvrdila je u najavi izložbe autorica njezine koncepcije Gordana Milaković, voditeljica Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Temelj za izložbu bila je teritorijalna zastupljenost, pa su svaki grad, mjesto i selo zastupljeni najmanje jednim primjerkom. Izložbenim cjelinama predstavljeni su, sa svojim okolicama, Pula, Pazin, Buzet, Rovinj, Poreč, Buje, Muggia, Kopar, Labin, Liburnija i otoci.

Na razgledicama su većinom prikazane panorame, vedute, ulični i seoski prizori.

Zbirka starih razglednica za fundus je od osnutka 1991. prikupila oko 14 tisuća razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih.

Fundus sadrži i dopisnicu kakvu je bečka poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala pod nazivom Correspondenz-Karte, a iz Pule je odaslana već dvadesetak dana kasnije.

Većim dijelom u fundusu su razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska.

Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom, a s obzirom da je trebalo puno napora i vještine u njihovom ručnom bojanju, one predstavljaju mala umjetnička djela.

U Zbirci se čuvaju mnoge razglednice istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, Stengel & Co., Markert & Sohn (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i drugi.

Jednako kvalitetni bili su i pulski nakladnici koji se pojavljuju krajem 19. stoljeća, A. Bonetti, M. Fischer, M. Clapis, F. W. Schrinner, G. Fano, G. Costalunga, Rudolf Marincovich, Josip Krmpotić, a koji su jednako kvalitetno do dvadesetih godina tiskali visoke naklade tematski najraznovrsnijih razglednica. Istovremeno i dva pulska fotografska atelijera – Flora i Ideal – tiskaju razglednice po svojim fotografskim predlošcima.

Tijekom prvog desetljeća prošlog stoljeća skoro je svako istarsko mjesto već imalo svoje izdavače razglednica, od Pazina i Poreča do Rovinja i Labina, a razglednice s istarskim motivima tiskali su i brojni talijanski izdavači iz Trsta, Venecije, Milana.